Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia, lovită din toate părțile la summitul G20 din Bali, pentru „războiul barbar” din Ucraina

Your browser doesn't support HTML5 video.

Războiul din Ucraina domină summitul G20 din Indonezia, iar lumea întreagă așteaptă declarația finală despre invazia rusă în țara vecină.

Privirile sunt ațintite, în special, asupra liderului chinez, care prin poziția sa l-ar putea influența pe Vladimir Putin.

Cert este că Xi Jinping i-a spus deja lui Joe Biden că Beijingul nu caută să sfideze Statele Unite ori să schimbe ordinea internaţională existentă.

A doua zi a summitului G20 de la Bali din Indonezia s-a încheiat cu dineul de gală și un spectacol luxuriant. Fără să figureze oficial pe agendă, invazia rusă în Ucraina a dominat întrevederea.

Agențiile de presă au văzut proiectul de declarație finală a summitului care se încheie miercuri și, potrivit textului deocamdată provizoriu, "cei mai mulți membri" condamnă ferm războiul din Ucraina și insistă că invazia rusă exacerbează fragilitățile economiei globale.

Citește și
moldova, electricitate
Zeci de localități din Republica Moldova, fără energie electrică, după ce Rusia a bombardat sistemul energetic al Ucrainei

Joko Widodo, președintele Indoneziei: „Avem cu toţii o responsabilitate, nu doar pentru popoarele noastre, ci şi pentru popoarele lumii. Nu avem altă opţiune, este nevoie de colaborare pentru a salva lumea”.

Intenționat, liderul ucrainean a rebotezat summitul, excluzând net Rusia.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Voi vorbi despre progresele făcute de Ucraina pe front în intervenția mea în fața participanților la summitul... G19 din Indonezia”.

Dar Serghei Lavrov s-a grăbit deja să critice națiunile occidentale acuzându-le că vor să "politizeze" declarația finala. Altfel, a ținut să dea asigurări că e bine sănătos.

Rusia, reprezentată în Bali doar de Lavrov

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Aș vrea să vă mulțumesc că vă preocupați de sănătatea mea. Într-adevăr, 'spitalizarea' s-a dovedit a fi un alt fals al presei occidentale. Vreau să fac o singură precizare: nu m-am odihnit ieri, ci mă pregăteam pentru întâlnirea de astăzi, chiar dacă ținuta mea nu era chiar una oficială”.

Lavrov îi ține locul președintelui Putin la summitul G20 iar din sala de discuții l-a ascultat pe premierul britanic Rishi Sunak când a criticat "războiul barbar" al Rusiei în Ucraina și când a declarat că Rusia "trebuie să plece" din Ucraina.

Rishi Sunak, premierul Marii Britanii: „Am folosit această oportunitate pentru a condamna, fără echivoc, războiul ostil și ilegal al Rusiei în Ucraina”.

Între timp, de la Kremlin, Putin a pus aceeași placă.

Vladimir Puțin, președintele Rusiei: „Încercările unui număr de state de a rescrie și remodela istoria lumii devin din ce în ce mai agresive și, în general, au un scop evident, cel puțîn în raport cu societatea noastră. Acela de a ne dezbina, de a ne lipsi de linii directoare și, până la urmă, de a slăbi Rusia și a-i submina suveranitatea”.

Xi Jinping, întâlnire cu aliați ai SUA

Dincolo de asta, în cele trei ore ale întâlnirii lor de luni, Joe Biden și Xi Jinping au discutat și despre războiul din Ucraina, iar președintele chinez i-a declarat liderului amerian că Beijingul este „foarte preocupat” de acest conflict și că "încurajeaza negocierile de pace", potrivit comunicatului difuzat de partea chineză.

La întrevederea lor, Xi Jinping și Emmanuel Macron și-au reafirmat pozițiile cerând prevenirea folosirii armelor nucleare, potrivit comunicatului de la Platul Elysee.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Întâlnirea noastră îmi permite să vă exprim, personal, dorința mea de a da un nou impuls reluării cooperării noastre și de a ne uni forțele pentru a face față marilor provocări internaționale. Ați menționat climatul, doar că să citez una dintre marile urgențe, dar și crize internaționale, precum războiul Rusiei în Ucraina”.

Semnificativ este că, după trei ani de absență pe scena globală, Xi Jinping s-a întâlnit în Bali și cu liderii altor țări aliate cu Washington-ul: Australia și Coreea de Sud.

Revenind la întrevederea de luni dintre președinții Statelor Unite și Chinei, Jinping a ținut să traseze linia roșie, atragându-i atenția lui Biden că „soluţionarea chestiunii Taiwanului este problema chinezilor".

În ultimii trei ani, rivalitatea dintre aceste două cele mai mari economii mondiale s-a intensificat, pe măsură ce China a câştigat în putere şi în siguranţă, punând din nou sub semnul întrebării leadershipul american şi situaţia geopolitică după cel de-al Doilea Război Mondial.

Jeffrey Sachs, economist SUA: „Întreagă planeta caută cu disperare soluții, finanțare, tehnologie. Toți suferim din cauza schimbărilor climatice. Marile puteri ar face bine să se ajute, să colaboreze, nu să intre în conflict”.

"Lumea este suficient de mare pentru ambele națiuni", este mesajul transmis de liderul chinez. În circumstanțele actuale, China și SUA împărtășesc mai multe, nu mai puține, interese comune, a spus, la rândul său, Joe Biden.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult