Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia lansează un avertisment nuclear către un nou membru NATO: „Această provocare majoră va avea un răspuns rusesc”

Rusia a răbufnit la adresa unui stat care a aderat anul trecut la Alianța Nord-Atlantică (NATO).

Ambasadorul Rusiei în Finlanda a avut sâmbătă cuvinte dure la adresa statului nordic, avertizând că țara sa va riposta împotriva noului membru al NATO dacă pe teritoriul finlandez vor fi amplasate arme nucleare.

Națiunea nordică a fost îndemnată să solicite aderarea din cauza invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022 și a amenințărilor sale sporite de agresiune împotriva altor națiuni. Suedia este cea mai recentă țară admisă în NATO din acest motiv, alăturându-se la 7 martie 2024.

Rusia a catalogat de multă vreme Alianța ca fiind o forță ostilă, din cauza influenței membrilor fondatori precum SUA și Marea Britanie. Astfel, statele membre sunt obligate să ofere ajutor militar altor membri în cazul unui atac, ceea ce înseamnă că Rusia riscă un conflict mult mai mare dacă ar acționa împotriva unor țări precum Finlanda.

Finlanda, criticată pentru că „a aderat la blocul militar agresiv al NATO”

Pavel Kuznețov, ambasadorul rus în Finlanda, a declarat că relația dintre cele două națiuni nu se poate întoarce la ceea ce a fost odată.

Citește și
harkov
Orașul din Ucraina pe care Kremlinul vrea să îl transforme într-o „zonă gri”, în care oamenii nu vor avea voie să locuiască

"Mai devreme sau mai târziu, relația dintre cei doi vecini va fi restabilită. Totuși, acest lucru nu se va întâmpla atât de repede pe cât ne-am putea dori", a declarat ambasadorul. "Totul aici va depinde nu atât de Helsinki, care și-a pierdut în mare măsură independența în luarea deciziilor de politică externă, cât mai degrabă de cursul politic general urmat de Washington și Bruxelles față de Rusia. În orice caz, nu se va reveni la formatul anterior de cooperare, acum că Finlanda a aderat la blocul militar agresiv al NATO", a adăugat el, citat de agenția de presă de stat rusească TASS, potrivit Newsweek.

Kuznețov a avertizat, de asemenea, Finlanda că Rusia va răspunde în cazul în care orice armă nucleară susținută de NATO va fi plasată pe teritoriul finlandez.

"Bineînțeles, nu putem decât să răspundem la eventualele decizii ale guvernului finlandez în acest domeniu. Vor fi elaborate măsuri specifice în funcție de amenințările reale pe care aceste acțiuni le vor reprezenta pentru securitatea noastră. Finlandezii nu pot să nu realizeze că o astfel de provocare majoră nu va fi lăsată fără un răspuns rusesc. Cu toate acestea, ne așteptăm ca bunul simț să prevaleze", a conchis diplomatul Kremlinului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult