Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia își retrage trupele de lângă Europa. Militarii trimiși într-o zonă fierbinte au început să își părăsească pozițiile

Rusia a decis să retragă sute de soldați de la granița unui stat care, până nu de mult era, unul dintre aliații săi.

Sute de soldați ruși se vor retrage de pe pozițiile lor de-a lungul granițelor cu Armenia, a confirmat Kremlinul, marcând o ruptură semnificativă între cei doi foști aliați.

Hayk Konjoryan, liderul parlamentar al partidului de guvernământ din Armenia, Contractul Civil, a scris joi că "s-a ajuns la un acord" pentru retragerea gărzilor de frontieră rusești din regiunile Tavush, Syunik, Vyats Dzor, Gegharkunik și Ararat, care se află de-a lungul frontierei tensionate cu Azerbaidjanul vecin.

Anunțul vine la o zi după ce premierul armean Nikol Pashinyan s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova pentru a discuta "cele mai importante chestiuni bilaterale și regionale".

Întrebat dacă retragerea trupelor rusești de la graniță, care în mod oficial fac parte din serviciul de securitate FSB al țării, a fost discutată în cadrul întâlnirii, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns "da", potrivit agenției de presă de stat TASS, citată de POLITICO.

Citește și
Nagorno Karabakh
Două țări rivale de lângă Europa au început procesul de delimitare a frontierei lor comune

Conform sursei citate, convoaie lungi de vehicule militare rusești au fost văzute părăsind regiunile de frontieră ale Armeniei, îndreptându-se spre capitala Erevan.

Ruptură istorică între Rusia și Armenia

Astfel, relațiile dintre Rusia și Armenia, fost stat sovietic, au atins minime istorice în ultimii ani. Alianța militară CSTO condusă de Rusia, din care Armenia face parte, a refuzat solicitările Erevanului de a interveni atunci când Azerbaidjanul a început o ofensivă împotriva țării în septembrie 2022.

De asemenea, Pashinyan a acuzat forțele ruse de menținere a păcii, desfășurate în regiunea separatistă azeră Nagorno-Karabah în urma unui război în 2020, că și-au abandonat posturile atunci când trupele azere au lansat o ofensivă pentru a cuceri teritoriul, provocând un exod în masă al celor 100.000 de locuitori de etnie armeană.

Erevanul a anunțat că nu va mai contribui financiar la OTSC și și-a înghețat în mode efectiv calitatea de membru. Această alianță militară mai include Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Ca o palmă dată Kremlinului, Armenia a organizat, în schimb, exerciții comune cu forțele americane, a trimis ajutoare umanitare în Ucraina și chiar a lăsat să se înțeleagă că într-o zi ar putea solicita aderarea la UE.

"Modelul prin care avem probleme cu vecinii noștri și trebuie să invităm pe alții să ne protejeze - nu contează cine sunt acești alții - este un model foarte vulnerabil", a declarat Pashinyan pentru POLITICO anul trecut.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult