Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia încearcă să agite apele în "Lacul NATO". Vrea să retraseze fără consultare frontierele maritime din Marea Baltică

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rusia încearcă să agite apele în "Lacul NATO": spune că va retrasa fără consultare frontierele maritime din Marea Baltică.

Măsura, deocamdată în stadiul de proiect al Ministerului Apărării de la Moscova, a fost respinsă de Finlanda și Lituania. Tot rușii au început manevre care simulează lansarea unor arme nucleare tactice, aproape de granița cu Ucraina. La rândul lor, americanii suțin că Moscova a lansat săptămâna trecută un satelit care ar putea fi de fapt o armă pentru atacarea altor sateliți. Sub conducerea noului ministru desemnat de Putin, Andrei Belousov, ministerul Apărării de la Moscova are un proiect de decret guvernamental, care propune o revizuire a granițelor apelor teritoriale din Marea Baltică, Golful Finlandei și din jurul enclavei ruse Kaliningrad. „Frontiera de stat a Federației Ruse pe mare se va modifica”, se arată într-un rezumat al documentului. Dacă va fi aprobat, decretul ar urma să intre în vigoare in ianuarie anul viitor. Ca să justifice schimbarea, ministerul Apărării a argumentat că o măsurătoare sovietică anterioară a frontierei din 1985 a folosit hărți nautice de la mijlocul secolului al XX-lea și, prin urmare, lucrurile nu mai corespund în totalitate coordonatelor cartografice moderne. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin: „Nu există nimic politic în propunerea ministerului (de a revizui granițele Rusiei în Marea Baltică), cu toate că situația politică s-a schimbat semnificativ de atunci (mijlocul secolului al XX-lea, când a avut loc ultima cartografiere). Vedeți cum se escaladează tensiunile și care este nivelul confruntării, în special în regiunea Baltică. Desigur, este necesar să se ia măsuri corespunzătoare din partea organelor noastre relevante pentru că trebuie să ne asigurăm securitatea.” Lituania a avut o reactie transanta. "Aceasta este o escaladare evidentă împotriva NATO și UE și trebuie întâmpinată cu un răspuns adecvat de ferm", a declarat ministrul de Externe de la Vilnius. Gabrielius Landsbergis, Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei: „Cred, însă, că obiectivele Rusiei, dacă există în spatele acestui mesaj, sunt, în primul rând, de a semăna confuzie.” Gitanas Nausėda, președintele Lituaniei: „Este posibil ca aceasta să facă parte dintr-o acțiune mai amplă a Rusiei împotriva NATO. Dar, astfel de știri, desigur, ne-au îngrijorat foarte mult. Iar informațiile neconfirmate sunt tot informații. De aceea, reprezentantul Lituaniei la NATO, Deividas Matulionis, și-a exprimat îngrijorarea în această dimineață la o reuniune neoficială a ambasadorilor.” Autoritățile de la Helsinki investighează informațiile apărute în presa rusă cu privire la definirea zonelor maritime din Golful Finlandei", a declarat președintele finlandez Alexander Stubb. "Guvernul monitorizează îndeaproape situația. Rusia nu a intrat în contact cu Finlanda în această chestiune. Finlanda acționează că întotdeauna: cu calm și pe baza faptelor".

Stând pe o rampă deschisă pe partea din spate a unui elicopter britanic Chinook, sefa guvernului estonian Kaja Kallas a asistat la exercițiile militare anuale "Spring Storm". Dar amenintarile razboiului hibrid ii preocupa pe oficialii estonieni. Hanno Pevkur, ministrul eston al Apărării: „Înțelegem cu toții că aceste atacuri hibride sunt încă foarte acute. Trebuie să fim pregătiți și pentru acestea. Nu contează dacă este un atac cibernetic sau alt tip de atac, suntem pregătiți pentru asta și răspundem în consecință.” Pe de altă parte, expertii avertizeaza de mult timp că spațiul este probabil să fie următoarea frontieră a războiului într-o lume din ce în ce mai dependentă de tehnologie. Iar rușii nu pierd timpul. Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „Pe 16 mai, Rusia a lansat un satelit pe o orbită joasă a pământului, despre care evaluăm că este, probabil, o armă anti-satelit. Rusia a desfășurat această presupusă armă pe aceeași orbită cu un satelit guvernamental american.” Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a subliniat că Washingtonul va continua să monitorizeze situația și trebuie să fie pregătit să-și protejeze interesele. Rusia și Statele Unite - doi rivali globali - s-au ciocnit în mod repetat în ultimele săptămâni la ONU pe tema armelor spațiale, ambele părți acuzându-se reciproc de încercarea de a militariza spațiul. Între timp, a început prima etapă a exercițiilor ordonate de președintele Vladimir Putin care simulează lansarea armelor nucleare tactice. La manevre participă forțele dotate cu rachete din Districtul militar de sud-est, aproape de granița cu Ucraina care include însă și teritorii ucrainene ocupate de ruși. Harriet Morris, The Associated Press: „Acestea sunt în răspuns la ceea ce Moscova a numit declarații provocatoare din partea Occidentului și par a fi un avertisment adresat oficialilor occidentali de vârf împotriva implicării militare mai profunde în Ucraina.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult