Rusia este dornică de dialog cu SUA. Occidentalii rămân sceptici și reînnoiesc avertismentele despre iminența unei invazii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ideea apare, în răspunsul Rusiei, la contra-propunerile făcute de Washington pentru garanțiile de securitate cerute de Moscova. Potrivit Reuters, Moscova este dispusă să discute cu americanii despre inspecţii la unele facilităţi militare din partea europeană a Rusiei, în schimbul inspectării de către Rusia a scuturilor americane antirachetă din Polonia şi România.
Între timp, rușii au anunțat noi retrageri ale forțelor, de la granița cu Ucraina, însă occidentalii rămân sceptici, și chiar își reînnoiesc avertismentele, despre iminența unei invazii ruse. Pe de altă parte, rebelii pro-ruși, din estul Ucrainei, și forțele guvernamentale, s-au acuzat reciproc astăzi, de atacuri cu artilerie grea.
Marţi şi miercuri, într-un efort atent regizat ministerul rus al apărării a inundat agenţiile de presă cu imagini în care vedem trupe, tancuri, vehicule de infanterie şi unităţi de artilerie părăsind Belarusul şi peninsula Crimeea. Acestea şi-ar fi încheiat misiunile şi se întorc în garnizoane. Între timp, forţele care rămân pe poziţii îşi continua manevrele:
Însă anunţurile ruşilor sunt întâmpinate de responsabilii occidentali cu neîncredere.
Joe Biden: ”Toate semnele arată că rușii se pregătesc să atace Ucraina. Intuiția îmi spune că se va întâmpla în următoarele câteva zile”.
Jens Stoltenberg, secretar general NATO: ”Vedem o mișcare a forțelor, a tancurilor de luptă, ceea ce nu confirmă o retragere reală. Au tot fost permutări de trupe”.
Ben Wallace, ministrul apărării Marea Britanie: ”În ultimele 48 de ore am sesizat o amplificare a trupelor masate la graniţă, cu vreo 7.000 de soldaţi. Judecăm Rusia după fapte şi, deocamdată, mobilizarea lor se intensifică”.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: ”Încă nu am observat pe teren niciun semn de detensionare. Dimpotrivă! Avem nevoie de fapte ca să îi credem. Nu lăsăm garda jos. Rămânem vigilenţi şi uniţi”.
Americanii îşi susţin scepticismul cu noi imagini din satelit care arată că, în mai multe regiuni din apropierea Ucrainei, forţele Kremlinului îşi consolidează poziţiile. Au fost reperate şi mai multe vehicule blindate, elicoptere și un spital de campanie, atât în Belarus cât şi pe coasta Mării Negre. Ar fi construit chiar o nouă infrastructură, cum ar fi acest pod tactic de pontoane peste raul Prîpiat din Belarus, la mai puțin de șase kilometri de granița cu Ucraina.
Vladimir Chizhov, ambasadorul rusiei la UE: ”Uneori am impresia că agenţiile de informaţii ale SUA şi NATO fac doar jumătate din treabă. Văd când creşte prezența militară, ba chiar o exagerează, dar nu văd şi când trupele şi echipamentele se retrag”.
"Aşa cum desfăşurarea trupelor a necesitat mai multe săptămâni, tot atât va dura şi retragerea lor. Militarii ruşi nu pot să decoleze şi să zboare toţi deodată. E nevoie de timp”, a explicat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, asigurând că Ministerul rus al Apărării are un ''calendar'' al retragerii.
Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: ”Suntem într-o fază în care credem că un atac ar putea avea loc în orice moment, iar acesta ar fi precedat de un pretext inventat, pe care rușii îl folosesc drept o scuză pentru a lansa o invazie".
Şi chiar în acesata dimineaţa, informaţii contradictorii din Donbas au alimentat scenariul unui pretext inventat. Separatiştii pro-ruși din estul Ucrainei şi armata Ucrainei s-au acuzat reciproc de atacuri, iar observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa au confirmat mai multe bombardamente de-a lungul liniei dintre rebelii susținuți de Moscova și forțele guvernamentale din estul Ucrainei.
De asemenea, pe internet a circulat informația potrivit căreia o grădiniță din localitatea Stanțî Luhansk a nimerit sub focul artileriei separatiștilor din Donbas. Două cadre didactice ar fi fost rănite.
Ruşii râd însă de tonul alarmist al Occidentului.
Maria Zakharova, ministru rus: ”Spre regretul presei occcidentale, războiul nu a început. Ar fi de râs dacă n-ar fi vorba de ceva atât de grav. N-au precupeţit niciun efort să declanşeze războiul, probabil luptele chiar au început în articolele şi reportajele lor”.
Analiştii plasează aceste declaraţii într-un război al dezinformării. Însă, dincolo de propagandă, Ucraina are enorm de pierdut.
Ben Hodge, analist: ”Actuala mobilizare terestră şi navală a Rusia funcţionează ca un boa constrictor care gâtuie economia şi suveranitatea Ucrainei. Dacă Rusia poate aduce la colaps economia Ucrainei, nici nu are nevoie de vreo ofensivă. Şi scapă şi de grija sancţiunilor”.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a predat joi ambasadorului SUA la Moscova răspunsul ţării sale la contra-propunerile făcute de Washington, după ce Vladimir Putin a cerut garanţii de securitate.
Potrivit agenţiei Ria Novosti, citată de Reuters, Rusia insistă ca NATO să nu se mai extindă către Est şi să-şi retragă trupele şi armamentul amplasate în ţările intrate în Alianţă după 1997.
Alte solicitări ale Moscovei sunt sistarea livrărilor de arme către Ucraina şi recuperarea armelor deja livrate acestei ţări. Dacă cererile sale vor fi respinse, Rusia ameninţa că va reacţiona, ''în special prin măsuri cu caracter militar şi tehnic''.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 17-02-2022 19:24