Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia avertizează: "Vor fi consecințe militare pentru întreaga Europă, dacă Marea Britanie va da avioane Kievului"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tur de forță al președintelui Ucrainei în Europa. Miercuri a fost oaspete de seamă în Marea Britanie, spre seară a ajuns în Franța, iar joi merge în Belgia, la Bruxelles, pentru un summit european.  

Într-un discurs adresat camerelor reunite ale Parlamentului britanic, Zelenski a cerut avioane de luptă moderne. "Nimic nu este exclus" i-a răspuns premierul de la Londra.

Reacția Moscovei nu a întârziat să apară: "Vor fi consecințe militare pentru întreaga Europă, dacă Marea Britanie va da avioane Kievului", au spus oficialii ruși.

Liderul de la Kiev a mers la Londra cu un mesaj clar: ”Fac apel la voi și la întreaga lume. Avioane de luptă pentru Ucraina. Aripi pentru libertate".

Rishi Sunak: "În ceea ce privește acordarea de asistență militară Ucrainei nimic nu este exclus. Și asta pentru că vrem să ne asigurăm că președintele Volodimir și poporul său pot învinge. Când vine vorba de forțele aeriene de luptă, bineînțeles că fac parte din conversație. De aceea, am anunțat astăzi că vom antrena forțele aeriene ucrainene pe platformele standard ale NATO".

Citește și
rishi sunak volodimir zelenski
Ce au mâncat Rishi Sunak și Volodimir Zelenski. Cadoul deosebit oferit de premierul englez președintelui Ucrainei

Premierul britanic i-a cerut ministrului apărării să analizeze ce avioane ar putea fi oferite de Marea Britanie Ucrainei.

În replică, ambasada Rusiei la Londra a avertizat guvernul britanic să nu trimită Kievului avioane de luptă, pentru că o astfel de mișcare ar avea consecințe militare și politice serioase pentru întreaga lume.

A fost pentru prima dată, de la începutul invaziei, când președintele ucrainean a mers în Marea Britanie.

După întâlnirile programate în Downing Street, Volodimir Zelenski a mers la Westminster Hall şi s-a adresat camerelor reunite ale parlamentului britanic.

Aclamat de politicienii britanici, președintele Zelenski i-a oferit la un moment dat speaker-ului Camerei Lorzilor o cască de pilot ucrainean, ca să întărească apelul către Regatul Unit pentru ca Ucraina să primească avioane moderne de luptă.

Zelenski: "Pe acesată cască scrie: "Avem libertate, dați-ne aripi pentru a o proteja!"

De la parlament a mers la palatul Buckingham, unde a fost primit de Regele Charles.

Apoi a vizitat o bază unde trupele ucrainene se antrenează pentru a folosi tancurile Challenger 2. Blidatele promise de Londra Kievului vor fi operaţionale "luna viitoare" în Ucraina, a precizat premierul britanic.

De la Londra, președintele Zelenski a mers la Paris, unde s-a întâlnit cu președintele Emmanuel Macron, și cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Joi este așteptat la Bruxelles.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult