Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia ar putea lansa un atac nuclear împotriva NATO înainte de Crăciun. Declarația șocantă a unui fost consilier al lui Putin

Your browser doesn't support HTML5 video.

Statele Unite, Italia, Spania și Grecia și-au închis temporar ambasadele la Kiev după ce ar fi primit "informații despre un potențial atac aerian important al rușilor pentru azi".  

"Amenințarea este aceeași ca în toate cele 1.000 de zile ale războiului"- a fost reacția ministerului de externe ucrainean, care denunță un război psihologic al Moscovei când răspândește informații despre un atac masiv.

Pe de altă parte, potrivit unor surse de la Kremlin, Vladimir Putin ar fi deschis unor discuții de pace cu Donald Trump, dar exclude orice concesii teritoriale majore.

Nick Paton Walsh, CNN: ”Ambasada americană ia măsuri excepționale, nemaiîntâlnite de la începutul războiului, din februarie 2022, închizându-și complet sediul. Această decizie este justificată, potrivit declarațiilor, de preocupările legate de un posibil atac aerian. Semnificația acestei măsuri este, însă, profundă, mai ales în contextul în care se așteaptă să se vadă ce escaladări ar putea încerca Rusia să aducă în acest război, după ce rachete americane au fost lansate pe teritoriul rusesc”.

Schimbând doctrina nucleară, Kremlinul avertizează că utilizarea de către Ucraina a rachetelor furnizate de Occident împotriva teritoriului rus ar putea declanșa un răspuns cu arme nucleare. Un fost consilier a lui Putin a declarat chiar ca regimul de la Kremlin ar putea declanșa un atac nuclear împotriva unor obiective din Ucraina sau din NATO chiar anul acesta, înainte de Crăciun.

Citește și
atacms
Decizia luată de ambasada României la Kiev la doar o zi după ce forțele ucrainene au lovit Rusia cu rachete americane ATACMS

Sabrina Singh, secretar presă Pentagon: ”Este aceeași retorică iresponsabilă pe care am mai văzut-o și pe care, sincer, am observat-o în ultimii doi ani. Este un aspect pe care vom continua să-l monitorizăm. Nu avem indicii că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară în Ucraina și nu vedem nicio schimbare care să fie necesară în postura noastră nucleară”.

După ce a permis Kievului să lovească pe teritoriul Rusiei cu rachete americane cu rază lungă de acțiune, președintele Biden a decis și furnizarea de mine antipersonal, pentru a zădărnici înaintarea trupelor terestre inamice.

Ucraina s-a angajat să folosească minele antipersonal - care sunt interzise de tratatele internaționale și de 160 de țări - doar pe teritoriul său.

”Minele antipersonal pe care intenționăm să le furnizăm nu sunt persistente, putem controla momentul în care se autoactivează și autodetonează, ceea ce le face mult mai sigure”.

Putin ar fi de acord să negocieze totuși o pace cu Trump

”Reporter Fox News: Ce se întâmplă dacă SUA taie finanțarea militară pentru Ucraina? Volodimir Zelenski: Dacă va fi așa, cred că vom pierde. Desigur, oricum noi vom rămâne în luptă, vom continua. Avem producția noastră, dar nu e suficient pentru a câștiga și cred că nu e suficient pentru a supraviețui. Reporter Fox News: Sunteți încrezător că președintele ales Trump poate să îl influențeze pe Vladimir Putin în a opri războiul? Volodimir Zelenski: Nu va fi simplu, dar cred că dacă ar folosi toate mijloacele pe care Statele Unite le au la dispoziție, da, (Trump) poate (să oprească războiul)”.

Potrivit unor surse de la Kremlin, Vladimir Putin ar vrea să discute despre un acord de încetare a focului cu Ucraina mediat de președintele Trump, dar exclude să facă orice concesii teritoriale majore și insistă ca Ucraina să renunțe la ambițiile de a adera la NATO.

Dmitri Peskov: ”Președintele a spus într-adevăr, de mai multe ori, destul de constant, că este pregătit pentru contacte și negocieri. Asta, în primul rând. Apoi, președintele a mai spus deja că orice opțiune de înghețare a acestui conflict nu ar funcționa pentru noi. Este important pentru noi să ne atingem obiectivele, care sunt bine cunoscute de toată lumea”.

Sursele de la Kremlin sugerează, însă, că s-ar putea să existe loc de negocieri cu privire la fragmentarea precisă a celor patru regiuni estice Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson - pe care Moscova le revendică în întregime. Totuși, în teren, forțele ruse controlează cam 70 -80% din teritoriul cumulat al celor patru regiuni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult