Rusia ar putea declanşa o invazie în următoarele zile. Mesajul şefului amatei ucrainene
Galerie foto
'Noi prognozăm ameninţări militare în trei dintre cele patru direcţii geografice - nord, est şi sud. Partea rusă încheie (în prezent) completarea la frontierele Ucrainei a "unităţilor ofensive", care împreună cu structuri ale trupelor speciale vor forma baza forţelor de invazie', a afirmat generalul de armată Viktor Mujenko într-o întâlnire cu ataşaţi militari ai misiunilor diplomatice străine de la Kiev.
GALERIE FOTO SPECTACULOASĂ: LUPTELE DINTRE PRO-RUŞI ŞI ARMATA UCRAINEANĂ
Dar 'mobilitatea ridicată, adaptabilitatea şi autonomia trupelor noastre, combinate cu factorul "pământului natal", reprezintă avantajul nostru strategic faţă de trupele ocupanţilor', a spus generalul ucrainean.
Mai mult, el a spus că nu exclude ca Rusia să comită diversiuni şi acţiuni de sabotaj pe timpul campaniei electorale şi în ziua alegerilor prezidenţiale, care se vor desfăşura pe 31 martie în Ucraina.
Această perioadă tulbure de campanie electorală în Ucraina este folosită de Rusia pentru a desfăşura un complex de operaţiuni speciale destinate să submineze potenţialul de apărare al ţării, a declarat generalul Mujenko, adăugând că 'urmărim o intensificare semnificativă a activităţii inamicului în spaţiul informaţional, unde, printr-o serie de operaţiuni informaţionale şi psihologice, se încearcă influenţarea cadrelor militare' ale armatei ucrainene.
'Luăm măsuri adecvate pentru a preveni astfel de scenarii, bazându-ne pe profesionalismul serviciilor speciale, poliţiei naţionale, precum şi pe patriotismul şi vigilenţa cetăţenilor noştri', a subliniat acesta, indicând că, la ora actuală, Ucraina dispune atât de cadre, cât şi de mijloace pentru a opri tancurile şi avioanele ruseşti.
'Cred că nu există nicio îndoială că armata ucraineană, apărând Ucraina, suveranitatea şi independenţa ei, apără de fapt întreaga Europă', a ţinut să menţioneze şeful Statului Major al armatei ucrainene, potrivit căruia armata Ucrainei reprezintă un avanpost de securitate în zona euroatlantică.
Recent, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a afirmat în discursul său rostit în faţa Adunării Generale a ONU în cadrul dezbaterilor speciale dedicate 'situaţiei din teritoriile ocupate temporar în Ucraina' că, potrivit situaţiei din februarie 2019, Rusia dispune în Crimeea de un contingent de circa 32.500 de militari, de 88 de sisteme de artilerie, 52 de lansatoare multiple de rachete, 372 de blindate, 113 avioane de luptă, 62 de elicoptere de atac, 6 nave de război şi 6 submarine echipate cu sisteme de rachete de croazieră de tipul Kalibr.
Structurile militare ruse care acţionează în Donbas (regiunile Doneţk şi Lugansk) dispun de 496 de tancuri, 938 de vehicule blindate, 128 de lansatoare multiple de rachete şi 776 de sisteme de artilerie (inclusiv autopropulsate), a indicat preşedintele ucrainean, citat de Ukrinform.
Criza în relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-a declanşat în 2014, după venirea forţelor prooccidentale la putere la Kiev ca urmare a unei ample mişcări de contestare, care a dus la fuga fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici în Rusia. Moscova a anexat în acelaşi an Crimeea, iar la scurt timp a început conflictul din estul Ucrainei între rebelii separatişti proruşi şi trupele guvernamentale ucrainene. În pofida încercărilor occidentale de a rezolva acest conflict, războiul din Donbas continuă chiar dacă a scăzut în intensitate.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres
Dată publicare: 06-03-2019 17:40