Rusia anunță că este pregătită să reia livrările de gaze naturale către Uniunea Europeană prin gazoductul Yamal-Europa
”Paiaţa eurpeană rămâne relevantă, penuria de gaze naturale persistă, iar noi avem toate oportunităţile să reluîm livrările”, a declarat, duminică, de Crăciun, Novak, citat de agenţia oficială rusă de presă Tass.
”De exemplu, gazoductul Yamal-Europa, care a fost oprit din motive politice, rămâne nefolosit”, a mai spus acesta.
Fluxul Gazoductul Yamal-Europa către vest a fost inversat, începând din decembrie 2021, după ce Polonia a renunţat să mai cumpere gaze naturale ruseşti şi a început să cumpere gaze naturale din stocuri din Germania.
În mai, Varşovia şi-a reziliat contractul cu Rusia, după ce a respins cererea Moscovei de a plăti în ruble ruseşti, notează Reuters, citată de News.ro.
Gigantul rus Gazprom a reacţionat tăind livrările şi a anunţat că nu va mai putea exporta gaze naturale în Polonia după ce Moscova a impus sancţiuni companiei care deţine porţiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europa.
Novak a reiterat faptul că Moscova negociază livrări suplimentare de gaze naturale prin Turcia, după deschiderea unui hub în această ţară.
El a estimat că Moscova a exportat către Uniunea Europeană, în 2022, 21 de miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate (GNL).
”Anul acesta am crescut semnificativ livrările de GNL către Europa”, a subliniat el, apoi a precizat că, ”în cele 11 luni din 2022, ele au crescut la 19.4 miliarde de metri cubi, iar până la sfârşitul anuluisunt estimate la 21 de miliarde de metri cubi”.
Rusia a încheiat un acord important cu AzerbaidjanNovak a anunţat că Rusia a încheiat un acord cu Azerbaidjanul în vederea creşterii livrărilor destinate consumului intern azer.
”În viitor, când ei îşi vor creşte producţia de gaze naturale, vom putea să discutăm despre schimburi”, a adăugat el.
Moscova negociază o creştere a livrărilor de gaze naturale ruseşti şi către Kazahstan şi Uzbekistan, a anunţat vicepremierul rus.
Novak a mai anunţat că, pe termen lung, Rusia poate exporta gaze naturale în Afganistan şi Pakistan, fie folosind infrastructura din Asia Centrală, fie în cadrul unui schimb, pe teritoriul Iranului.