Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia anunță că a înaintat ”în mod semnificativ” pe frontul din Ucraina, în timp ce Zelenski luptă să nu piardă sprijinul SUA

După ce şi-a reorientat economia către efortul de război, Rusia exercită presiuni tot mai mari în estul şi sudul Ucrainei.

Armata rusă a înaintat ”în mod semnificativ” în regiunea ucraineană Zaporojie - parţial ocupată - a anunţat, marţi, guvernatorul instalat de către Moscova, Evgheni Baliţki, notează AFP, citată News.ro.

Mai mult, în ultimele două zile, ruşii au lansat o ”ofensivă masivă” la Avdiïvka şi Mariinka, puncte fierbinţi pe frontul de est, potrivit unui anunț făcut de comandantul ucrainean al zonei, Aleksandr Tarnavski, care a dat asigurări că trupele sale îşi ”menţin ferm” poziţiile.

Zelenski îşi pledează cauza la Washington

În tot acest timp, Volodimir Zelenski se află la Washington, acolo unde încearcă să-i convingă pe americani să nu taie ajutorul militar pentru Ucraina, considerat vital în efortul de război al țării sale.

Preşedintele ucrainean a discutat deja cu membri ai Senatului, Camera superioară a Congresului american, controlată de către democraţii preşedintelui Joe Biden.

Citește și
electricitate ucraina
Informații britanice: Rusia a lansat o „campanie de amploare” pentru a distruge energia ucraineană

”El a spus clar că dacă pierdem, Putin va câştiga şi asta va fi foarte periculos pentru Statele Unite”, a comentat după întâlnire liderul senatorilor democraţi, Chuck Schumer.

Potrivit lui Chuck Schumer, Volodimir Zelenski a subliniat că este nevoie ”rapid” de o nouă asistenţă americană, în vederea susţinerii armatei ucrainene şi evitării unui efect dăunător al exemplului Statelor Unite asupra altor aliaţi europeni ai Kievului.

Liderul de la Kiev şi-a început apoi cea mai dificilă reuniune - cu aleşii Camerei Reprezentanţilor, controlată de republicani.

"Zelenski vine să cerşească"

Susținut de Biden, care vrea ca SUA să sprijine Ucraina cu încă 61 de miliarde de dolari, Zelenski are o problemă cu republicanii. 

Aceștia nu se opun în totalitate unui nou ajutor pentru Kiev, însă cer în schimb modificări majore ale politicii migraţei a Statelor Unite.

În Congresul american, unii aleşi din cadrul dreptei radicale pledează în favoarea unei opriri, pur şi simplu, a oricărei asistenţe.

”Zelenski vine să cerşească, iar adepţii războiului de la Washington vor să-i dea un ajutor nelimitat”, a criticat pe X o reprezentantă a acestui curent, Marjorie Taylor Greene.

Congresul mai are timp doar până vineri - când începe vacanţa parlamentară - să ajungă la un acord.

De la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, Congresul american a alocat Kievului peste 110 miliarde de dolari. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult