Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia, amenințată chiar de unul dintre cei mai puternici aliați. Marea frăție care este pe cale să se rupă din cauza Moscovei

Noul guvern reformist al Iranului a avertizat Rusia să nu ia partea Azerbaidjanului într-o dispută de frontieră, în timp ce la Teheran persistă îngrijorarea cu privire la relațiile sale cu Moscova.

Ministrul iranian de Externe, Sayeed Abbas Araghchi, a făcut pasul neobișnuit de a mustra Rusia după ce Moscova a luat partea Azerbaidjanului cu privire la apelurile sale pentru un coridor terestru de-a lungul frontierei dintre Armenia și Iran, care Teheranul se teme că ar putea limita accesul său la Europa și la lumea largă.

„Pacea, securitatea și stabilitatea regională nu sunt doar o preferință, ci un pilon al securității noastre naționale. Orice amenințare din nord, sud, est sau vest la adresa integrității teritoriale a vecinilor noștri sau redesenarea granițelor este total inacceptabilă și reprezintă o linie roșie pentru Iran”, a declarat Araghchi pe X.

Rusia și Iran pun la cale un nou parteneriat strategic

Disputa are implicații geopolitice mai largi dacă indică faptul că guvernul iranian nou ales este dispus să adopte o poziție mai dură față de Moscova, ca parte a efortului său de a-și reechilibra politica externă, potrivit The Guardian.

Rusia și Iranul urmează să semneze un nou acord de cooperare strategică, dar conținutul acestuia este încă supus dezbaterii, iar în cadrul guvernului iranian există tensiuni cu privire la prețul diplomatic al aprofundării alianței militare cu Rusia, care a văzut drone de fabricație iraniană utilizate împotriva orașelor din Ucraina.

Citește și
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski le cere aliaţilor reuniţi în Germania mai multe arme pentru a respinge Rusia

La începutul acestei săptămâni, Iranul l-a convocat, de asemenea, pe ambasadorul rus, Alexey Dedov, pentru a-și exprima nemulțumirea față de poziția Moscovei, afirmând că nu dorește crearea unui conflict la granițele sale cu încurajarea Moscovei.

Remarcile lui Araghchi au fost o referire clară la decizia Moscovei de a sprijini un apel al Azerbaidjanului pentru deschiderea unui coridor est-vest prin Armenia către exclava Nakhchivan din vestul Armeniei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult