Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia amenință Danemarca cu „răzbunare” dacă va restricționa libertatea de navigație a navelor rusești

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova a spus că orice mișcare a Danemarcei de a restricționa libertatea de navigație a navelor rusești în strâmtorile baltice va fi văzută ca un act ostil și va genera represalii.

Nu este clar exact ce a determinat amenințarea.

Danemarca a minimizat sugestiile că va începe să verifice petrolierele rusești care se deplasează prin apele sale pentru a stabili dacă au documentația corectă, scrie Sky News.

Țara permite navelor care fac escală în Rusia să-i folosească apele datorită unui tratat de lungă durată privind libertatea navigației, deși forțele armate ale țării au declarat că este o procedură standard pentru a le urmări.

Strâmtorile Baltice - singurele ieșiri naturale din Marea Baltică spre Atlanticul de Nord - sunt notoriu dificil de navigat, iar autoritățile maritime internaționale recomandă cu tărie folosirea piloților cu cunoștințe locale de specialitate.

Cu toate acestea, se crede că peste 20 de petroliere - așa-numitele nave din umbră - care transportă petrol rusesc, dar cu un proprietar necunoscut, au refuzat ofertele de a folosi piloți danezi de la începutul anului 2024.

Și Autoritatea Maritimă Daneză a declarat în martie că un petrolier din flota umbră a Rusiei a fost implicat într-o coliziune în apropierea Danemarcei.

Incidentul care a implicat petrolierul Andromeda Star, în vârstă de 15 ani, a avut loc pe 2 martie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult