Rusia adoptă pedepse dure prin care să reprime ”minciuni” despre activitatea țării în străinătate
Această lege completează o lege adoptată la începutul lui martie, care prevede până la 15 ani de închisoare cu privire la publicarea unor ”informaţii mincinoase” despre armata rusă.
Acest text, adoptat în a treia lectură, pedepseşte ”difuzarea publică a unor informaţii, cu bună ştiinţă, sub pretextul unor informaţii fiabile” cu privire la ”acţiuni ale organelor statului rus în afara teritoriului rus”, precizează într-un comunicat Parlamentul rus.
El prevede pedepse de până la trei ani de închisoare, înăsprite la cinci ani de închisoare în cazul în care este vorba despre o activitate în grup, despre o ”abuzare a unei poziţii ofciale”, o ”creare artificială de probe” sau dacă acţiunea este ”motivată de ură sau ostilitate politică, ideologică, rasială, naţională sau religioasă”, scrie news.ro.
Pedeapsa prevăzută creşte la 15 ani de închisoare, în cazul în care ”informaţiile mincinoase” au ”antrenat consecinţe grave”.
Acest proiect de lege, care este necesar să fie promulgat de către preşedintele rus Vladimir Putin pentru a intra în vigoare, prevede, de asemenea, sancţiuni de până la cinci ani de închisoare cu privire la ”acţiuni vizând discreditarea exercitării puterii pe care o au organele de stat ruse în afara teritorului” rus.
Rusia a interzis - de la începutul ofensivei sale în Ucraina - numeroase publicaţii locale şi străine, dar şi reţelele de socializare Facebook, Instagram şi Twitter.
De asemenea, a clasat grupul american Meta drept ”extremist”.
Cel puţin trei persoane, care au publicat pe Internet mesaje împotriva Războiului din Ucraina, au fost inculpate din acest motiv.