Rusia acuză mai multe guverne străine că susțin protestele opoziției. A amenințat și Google
Rusia acuză guverne şi media străine că susţin manifestaţiile opoziţiei ce reunesc mii de oameni în fiecare weekend în centrul capitalei ruse de la mijlocul lunii iulie, pentru a protesta împotriva respingerii unor candidaturi ale opozanţilor la alegerile locale din septembrie.
Citat de agenţia de ştiri TASS, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului, Viaceslav Volodin, a anunţat o "reuniune extraordinară'' pe 19 august pentru a discuta despre "actele de ingerinţă în afacerile interne ale ţării noastre".
Duminică, agenţia rusă de supraveghere a telecomunicaţiilor Roskomnadzor a acuzat gigantul american Google că face ''publicitate unor acţiuni în masă neautorizate'' pe filiala sa YouTube.
"Diferite structuri care au canale pe YouTube" transmit informaţii despre protestele neautorizate, a spus Roskomnadzor, acuzând aceste canale că folosesc "instrumente de publicitate" pentru a "submina alegerile". Agenţia rusă a avertizat Google că, dacă nu va face nimic pentru a le opri, acest lucru va fi considerat o "ingerinţă în alegerile suverane ruse".
Ultimul şi cel mai important miting organizat pentru a cere alegeri libere a reunit duminică la Moscova până la 60.000 de persoane. Sute de protestatari, printre care opozantul numărul unu al Kremlinului Alexei Navalnîi, a cărui echipă are un canal pe YouTube şi a transmis în direct protestele, au fost arestaţi, scrie AFP.
Săptămâna trecută, Ministerul rus al Afacerilor Externe i-a convocat succesiv pe ambasadorii Germaniei şi Statelor Unite pentru a le reproşa ingerinţa. Diplomaţia rusă denunţă "apelurile directe la protest" din partea postului de televiziune german Deutsche Welle pe reţelele de socializare şi reproşează Ambasadei SUA că a postat pe site-ul său de internet şi pe contul de Twitter informaţii despre manifestaţii. În principal, aceste mesaje cereau cetăţenilor americani prezenţi în Rusia să evite zona, incluzând şi o hartă a traseului manifestaţiei