Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia a început să scoată din depozite tancuri vechi, din epoca sovietică, pentru a putea rezista în războiul din Ucraina

Rusia a început să scoată din depozitele sale tanucir din epoca sovietică, pentru a putea continua răsboiul din Ucraina - arată date analizate de publicația rusească independentă Moscow Times, cu ajutorul unor imagini preluate din satelit.

Astfel, conform sursei citate, cel mai mare depozit de echipamente militare cunoscut din Rusia a fost golit de aproape jumătate din tancurile și vehiculele blindate din epoca sovietică.

Depozitul de echipamente militare Vagzhanovo - situat în afara capitalei republicii Buriatia, Ulan-Ude, în estul Siberiei - este doar unul dintre cele aproape două duzini de astfel de situri identificate de serviciul rusesc al The Moscow Times, folosind date din surse deschise, care acoperă o suprafață de peste 10 kilometri pătrați.

Imagini din satelit datate cu cinci luni înainte de invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022 arată că aproximativ 3.840 de tancuri și vehicule blindate din epoca sovietică erau depozitate în afara Vagzhanovo, potrivit publicației.

Dar, un an mai târziu, în noiembrie 2022, aproximativ 2.600 de vehicule militare se mai aflau în acel loc - o scădere de puțin peste 40% din cantitatea totală.

Citește și
drone ucraina
Rusia anunță că a doborât alte două drone ucrainene care se îndreptau spre Moscova

În timp ce depozitele militare pot adăposti echipamente în clădiri cu sisteme de ventilație și încălzire, în interiorul unor hangare neîncălzite sau sub copertine în aer liber, majoritatea echipamentelor blindate observate la Vagzhanovo erau depozitate în aer liber, a notat serviciul rusesc al The Moscow Times.

Cu toate acestea, Vagzhanovo are 10 hangare, care, potrivit publicației, pot găzdui până la 400 de vehicule blindate.

În același timp, aproximativ jumătate dintre tancurile de la instalație nu aveau turele, ceea ce sugerează că cele care au fost scoase în ultimul an ar fi putut fi trimise pentru a fi recondiționate cu piese și echipamente noi, în condițiile în care Moscova a recurs tot mai des la trimiterea pe câmpul de luptă a tancurilor vechi, pentru a compensa pierderile sale impresionante de echipamente.

Potrivit proiectului olandez OSINT Oryx, Rusia a pierdut până la 31 mai peste 2.000 de tancuri din cele 3.000 de vehicule pregătite de luptă din rezerva sa inițială atunci când a invadat Ucraina anul trecut.

Între timp, potrivit informațiilor din mass-media, Rusia reimportă piese pentru tancuri și rachete vândute anterior Indiei și Myanmar, potențial pentru a îmbunătăți arme și echipamente mai vechi destinate utilizării în Ucraina.

Echipamentele reimportate includ mii de telescoape de vizionare și camere de luat vederi pentru instalarea în tancuri, despre care analiștii spun că ar putea fi folosite pentru a moderniza vechile tancuri rusești T-72 care stau în prezent în depozit.

În iulie, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a cerut să fie fabricate mai multe tancuri, "pentru a satisface nevoile forțelor rusești" din Ucraina, după ce Kievul a lansat o contraofensivă cu arme occidentale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult