Ministrul rus al Apărării: Rusia trebuie să fie pregătită pentru un război cu NATO. Obiectivul trupelor lui Putin în Ucraina
Your browser doesn't support HTML5 video.
Oficialul a mai anunțat că armata are misiunea, până la finalul anului viitor, să cucerească toate cele patru provincii ucrainene ocupate parțial.
Între timp, în prima conferință de presă de după alegeri, Donald Trump a spus că atât Zelenski, cât și Putin trebuie să fie gata să încheie un acord de pace, după ce el își va prelua mandatul.
Donald Trump a spus că va fi „mai greu” să obțină un acord de pace în Ucraina din cauza acțiunilor administrației Biden.
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite: (Joe Biden) nu ar fi trebuit să le permită ucrainenilor să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune. Asta i-a atras în conflict pe nord-coreeni, cu al căror lider eu mă înțeleg foarte bine. Sunt singurul care se înțelege bine (cu Kim Jong-Un).
Reporter: Veți anula această decizie când veți deveni președinte?
Donald Trump: E posibil să fac asta. A fost o decizie proastă.
Întrebat ce concesii ar trebui să facă Ucraina pentru a obține un acord de pace, Trump nu a oferit un răspuns.
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite: „(Volodimir Zelenski) trebuie să fie dispus să încheie un acord. Trebuie să ajungem urgent la un acord. Mor prea mulți oameni. Și Putin trebuie să accepte un acord”.
Însă, când a fost întrebat dacă Ucraina ar trebui să cedeze Moscovei teritoriile ocupate de armata rusă, viitorul preşedinte american a spus că localitățile cucerite au fost reduse, oricum, la stadiul de ruine și moloz.
Avertismentul lansat de MoscovaPe de altă parte, nici Kremlinul nu dă semne că ar vrea să încheie lupta. Ministrul rus al Apărării a dezvăluit că armata plănuiește să cucerească în întregime cele patru regiuni ucrainene ocupate parțial.
În plus, oficialul a avertizat că Rusia trebuie să fie pregătită pentru un potențial război cu NATO.
Andrei Belousov, ministrul rus al Apărării: „Ministerul Apărării din Rusia trebuie să fie pregătit pentru orice evoluție pe plan extern, inclusiv pentru un potențial conflict cu NATO în Europa în cursul următorului deceniu. Ne-au convins de acest lucru deciziile luate la summit-ul NATO din iulie, anul acesta. Dar și doctrina militară a Statelor Unite și a altor țări membre NATO”.
Pe de altă parte, noua șefă a diplomației europene, Kaja Kallas, a anunțat că, începând din ianuarie, Kievul va primit un ajutor lunar de la Uniunea Europeană în valoare de un miliard și jumătate de euro.