Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce scrie pe resturile unei drone iraniene cu care rușii au atacat Kievul. Putin ar urma să primească și rachete balistice

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rusia a atacat ținte din Kiev cu drone și în noaptea de luni spre marți. Explozii puternice s-au auzit în sudul țării, dar și în localități din regiunea ucraineană Sumî, din nord-est.

Kievul a reacționat vehement după atacul cu drone kamikaze lansat de ruși. Numai în Kiev au murit cel puțin 4 oameni și alții au fost răniți.

SUA și Uniunea Europeană au anunțat că vor investiga livrările de drone iraniene către Rusia și iau în calcul un nou set de sancțiuni, de data acesta aplicabile Teheranului.

Apărarea anti-aeriană a doborât peste 80% dintre zecile de drone kamikaze lansate de ruși în cel mai recent atac asupra capitalei ucrainene. Dar cel puțin cinci au explodat în centrul Kievului, lovind inclusiv blocuri de locuințe.

Printre cei care și-au pierdut viața se numără şi doi soți care așteptau un copil. Femeia era însărcinată în 6 luni.

Citește și
kiev eplozie
Washingtonul atenţionează că va sancţiona orice persoană care are legătură cu dronele iraniene, după atacurile de la Kiev

În imaginile de pe o cameră video se văd polițiștii dintr-o patrulă, care trag asupra unor drone și chiar reușesc să le doboare.

Ministerul de Interne le-a cerut civililor să nu mai tragă în drone, după ce au apărut imagini cu localnici care luau la țintă aparatele de zbor. „E puțin probabil ca o persoană neantrenată să le poată nimeri, în schimb există riscul să-i răniți pe unii sau pe alții” - scrie în comunicatul ministerului.

Dronele care au atacat Kievul sunt de producție iraniană. Au o încărcătură relativ mică de explozibil - doar 50 de kilograme - și folosesc sisteme civile ieftine de GPS. Rușii se bazează însă pe numărul lor mare și le utilizează în... roiuri.

Localnic din Kiev: „Am fost îngrijorați, dar avem încredere în soldații noștri și credem că totul va fi bine, suntem în siguranță.”

Localnic din Kiev: „Mă simt foarte rău, am doi copii și dimineața noastră a început foarte zgomotos, pentru că zona în care locuim, lângă gară, a fost lovită. Cum să mă simt? Mă simt plină de furie. Sunt plină de furie și de ură la adresa creaturilor ălora pe două picioare.”

Atacul de luni, din Kiev, pare să fie un răspuns la bombardarea teritoriului rusesc. În urmă cu două zile, un sistem de apărare antiaeriană din Belgorod a fost distrus de ucraineni cu rachete americane anti-radar.

Localnică din Belgorod: „Au fost explozii foarte puternice în ultima săptămână. A devenit foarte înfricoșător totul.”

Pe resturile unei drone iraniene au fost găsite cuvintele "Pentru Belgorod", încă o dovadă că rușii ripostează astfel după ce ucrainenii le-au bombardat bazele de pe propriul teritoriu.

Clarissa Ward, corespodent CNN: „Auzim din nou, de la liderii Ucrainei, apeluri puternice către comunitatea internațională, ca să livreze sisteme antiaeriene mai bune și mai sofisticate, care i-ar ajuta să respingă aceste atacuri. Și, bineînțeles, cereri de sancționare a Iranului.”

Serviciile occidentale de informații estimează că Rusia a cumpărat sute, dacă nu mii de drone kamikaze iraniene, și se pregătește să primească și rachete balistice cu rază medie de acțiune. Iranul, pe de altă parte, spune că nu a vândut deloc arme rușilor, declarații pe care Vestul nu le ia în serios.

Vedant Patel, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: „Militari ruși sunt antrenați în continuare, în Iran, pe aceste sisteme (fără pilot). Există dovezi multiple asupra utilizării lor de către Rusia, împotriva țintelor militare și civile (din Ucraina).”

În estul Ucrainei, luptele continuă. Rușii au probleme grave de logistică: soldații mobilizați sunt prost echipați, prilej de autoironie amară. Așa cum arată un filmuleț înregistrat de un soldat rus.

Soldat rus: „Am primit aceste veste antiglonț super, azi-noapte. Sunt pentru airsoft, protejează împotriva armelor cu aer comprimat. Și urmează să ne trimită în Ucraina cu mizeriile astea. Sunt cadouri! Căștile sunt de la chinezi.”

O parte dintre militarii ruși proaspăt mobilizați au ajuns în Belarus, ceea ce a dat naștere speculațiilor că Moscova urmează să facă o nouă încercare de a cuceri Kievul, cu ajutorul armatei belaruse. Autoritățile de la Minsk au o atitudine tot mai războinică, iar grupul de armate care se formează în nordul Ucrainei ar urma să aibă în jur de 80.000 de soldați și 200 de tancuri. Sunt însă voci care spun că totul este doar o cacealma, ca să-i forțeze pe ucraineni să țină un număr mare de trupe departe de frontul din estul țării.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult