Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii din Germania se infectează pe capete de COVID-19. Focar în cel mai mare abator

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tot mai mulți români se infectează cu noul virus în Germania, unde sunt semnalate cazuri de îmbolnăvire în mari companii.

Un focar de proporții a izbucnit la cel mai mare abator din lume, aflat în localitatea Rheda. Autoritățile au plasat în carantină unitatea de procesare, care are peste șapte mii de angajați, dintre care trei mii sunt români și bulgari.

Epidemiologii ar fi testat o mie de salariați și mai bine de jumătate dintre ei ar fi infectați. Reprezentanții firmei sugerează că de vină pentru această situație ar fi angajații din alte țări, care ar fi mers acasă după ridicarea restricțiilor.

La Rheda-Wiedenbrück, în landul Renania de Nord-Westfalia, funcţionează cel mai mare abator din lume, nu doar din Germania. Sunt peste 7.000 de angajaţi, din care aproape 3 mii sunt romani şi bulgari - cam 1500 din fiecare naţionalitate.

La începutul săptămânii au fost făcute 1000 de teste, în toate liniile de sacrificare, procesare şi ambalare şi 657 de salariaţi au fost deja confirmaţi pozitiv. Nu se ştie câţi dintre ei sunt cetăţeni romani, dar conform unor surse locale, 3 dintre conaţionalii noştri ar fi deja internaţi, cu probleme respiratorii. Şefii au trimis acasă întreg personalul, după ce comitetul de urgenţă al localităţii a plasat unitatea gigant în carantină.

Citește și
Noi tipuri de locuri în avion
O companie americană a inventat un nou sistem de amplasare a scaunelor în avioane

Emil Hurezeanu, ambasadorul Românei în Germania: "Sunt asimptomatici. Un singur caz, probabil două, se confirmă".

Au avut nevoie de spitalizare. Nu cunoaştem până acum informaţiile privind numărul muncitorilor romani infectaţi. Accesul în această localitate e practic imposibil. Numai autorităţile sanitare au acces."

Un posibil focar ar fi cantina internă, care a funcţionat în această perioadă. Iată un filmuleţ în care una dintre bucătărese se plânge ca oamenii stau înghesuiţi şi nu poartă mască.

Germania a înregistrat mai multe focare de infectare cu COVID, în companii unde lucrează grupuri mari de romani.

la Berlin, autorităţile au plasat în carantină câteva blocuri cu 369 de apartamente, care au şi rezidenţi romani.

Autorităţile germane au anunţat oficial ca în ţară sunt peste 300 de mii de salariaţi în abatoare, din care 70 de mii ar fi romani. Aceleaşi autorităţi au precizat că unităţile de procesare a cărnii din ţară sunt zone cu risc sporit de infectare, deoarece oamenii lucrează la temperaturi joase, unde virusul poate fi răspândit mai uşor.

Andre Vielstaedte, purtător de cuvânt al Toennies Group: "Cei 600 de angajaţi infectaţi erau cu toţii negativi în urmă cu trei săptămâni. I-am testat pe toţi. Asta înseamnă că virusul a ajuns în companie din afară şi s-a răspândit apoi din cauza condiţiilor climatice. Lucrăm la 5-12 grade Celsius, într-o atmosferă umedă, unde se formează aerosoli, iar virusul se poate răspândi prin aer."

În cazul abatorului de la Rheda, reprezentanţii companiei au sugerat ca de vină pentru răspândirea coronavirusului pe angajaţii veniţi din alte ţări, implicit romanii şi bulgării.

Gereon Schulze Althff, reprezentant companie: "Cu siguranță a intervenit toată libertatea de a călători, după 9 săptămâni de pauză de călătorie, şi a determinat mulți dintre angajații noștri din alte țări să îşi dorească în sfârșit să se întoarcă la familiile lor, ceea ce ne-a expus la noi riscuri."

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania: "Începând cu 25 martie şi până în 15 iunie, din Germania spre România şi din România spre Germania nu s-a putut călători. Când au fost acasă muncitorii romani în cazul nostru? Au putut să infecteze sute de oameni într-o singură zi?"

Ştirile PRO TV au filmat în comunitatea de români de la Rheda acum trei ani.

În ultimele 3 luni, în jur de 850 de romani din Germania au fost diagnosticați cu COVID-19. 8 au murit.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult