Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un caz îngrozitor de sclavie a fost descoperit de DIICOT. Timp de aproape 12 ani, o familie din Covasna a dus peste graniță, în Ungaria, zeci de tineri sărmani, pentru a-i exploata cumplit într-o fabrică de prelucrare a deșeurilor. 

Acolo erau tratați precum sclavii: erau obligați să muncească până la epuizare și adăpostiți în condiții mizere, ținuți fără mâncare și terorizați. Pentru victime coșmarul a luat sfârșit doar după ce una dintre ele a reușit să evadeze și o operațiune a polițiștilor români și maghiari a dus la eliberarea sclavilor. Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.

Peste 70 de ofițeri de poliție au descins simultan, în România și în Ungaria, țări în care funcționa rețeaua de trafic de carne vie. Opt suspecți au fost prinși.

Sclavia, o afacere de familie

Șase dintre ei provin din județul Covasna și sunt rude: un tată și fiul lui, doi frați și un cuplu. Aceștia racolau tineri săraci, needucați, mulți din centrele de plasament sau adulți care nu aveau pe nimeni. Le promiteau locuri de muncă în Ungaria, plătite cu aproximativ 1.000 de lei pe lună, cazare și pensiune completă. După ce treceau granița, le luau actele, apoi urma infernul.

Kesz Varga Monika, purtătoare de cuvânt a Biroului Național de Investigații a Poliției din Ungaria: „Inculpații obligau oamenii să lucreze zilnic șapte zile pe săptămână, 12-18 ore pe zi, la Budapesta, într-o fabrică de prelucrare a deșeurilor. Nu le-a fost asigurat nici un echipament de protecție. În pauze, erau nevoiți să mănânce pe benzile mașinilor de procesare”.

Citește și
Sclavie la o stână din Covasna. Drama trăită de șase persoane racolate din gări și exploatate timp de un an
Sclavie la o stână din Covasna. Drama trăită de șase persoane racolate din gări și exploatate timp de un an

Salariul le era confiscat uneori integral și erau adăpostiți în locuințe mizere: apartamente fără apă și căldură, beciuri sau barăci neizolate. Într-o încăpere stăteau câte 20 de persoane.

Kesz Varga Monika: „Se temeau de angajatorii lor, deoarece unii aveau asupra lor cuțite, săbii și chiar arme de foc. Au fost identificate peste 30 de victime”.

Acum, victimele se află la adăpost. Au fost preluate de autoritățile maghiare iar ancheta continuă. Șase dintre suspecți au fost arestați preventiv, iar doi sunt cercetați sub control judiciar.

Vecinii suspecților nu au știut nimic despre rețeaua de sclavie

În județul Covasna, la Ozun și Chilieni, unde au avut loc percheziții, localnicii nu știu nimic despre cele intâmplate. Suspecții stăteau mai mult în Ungaria, dar aveau aici 3 proprietăți. În casele lor s-au găsit câteva milioane de forinți și mai multe bijuterii din aur. În total, de aici și din Ungaria, anchetatorii au ridicat echivalentul a aproape 130.000 de euro, mașini, două pistoale și diverse probe.

Se presupune însă că averea acumulată de familia de traficanți este mult mai mare, mai ales că afacerea s-a întins pe mai bine de un deceniu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult