Români blocați de carantină în Germania. ”Mă simt ca un porc într-o groapă”
Your browser doesn't support HTML5 video.
În Germania, peste 300.000 de persoane sunt din nou în carantină, din cauza îmbolnăvirilor de la cel mai mare abator din țară. Croaţia, în schimb, a reintrodus restricţii la graniţa cu ţările din Balcani. Iar în Statele Unite, guvernatorul Texasului, printre cei mai vocali susţînători ai redeschiderii, îşi pune acum cenuşă în cap şi le cere locuitorilor să stea acasă.
Carantină în Germania
În districtul Gutersloh din landul Renania de Nord-Westfalia, aproape 360.000 de locuitori au intrat din nou în carantină din cauza focarului de coronavirus izbucnit la fabrica de procesare a cărnii din apropiere. Printre cei nemulțumiți că au rămas fără libertatea de mișcare se numără și Alex, de loc din România.
Alex, muncitor din Romania: "Acum, trebuie să aşteptăm. Mă simt ca un porc, ca un porc într-o groapă. Avem şi noi familii, vreau să merg în România în august, am o problemă în familie şi nu pot să merg acum. E interzis."
În ultima săptămână au fost confirmate aproape 1.300 de cazuri de infectare și toate au o legătură cu abatorul la care lucrează și sute de muncitori români. Restricțiile au fost impuse pentru o săptămână, timp în care autoritătile vor să verifice dacă virusul s-a răspândit în comunitate.
Michael Esken, primar Verl: "Problema, provocarea cu care ne confruntăm, e că avem mulţi angajaţi de la Toennies aici, care sunt în carantină şi-şi petrec timpul liber aici, trăiesc înghesuiţi în spaţii foarte mici, în aceleaşi apartamente cu alţi angajaţi de la alte companii."
Localnicii prinși la mijloc își varsă nervii pe companie.
Ekaterina Jansen, locuiește în Gütersloh: "Toată lumea e supărată şi toată lumea dă vina pe compania Toennies, bineînţeles. Nimeni nu s-a aşteptat să apară un asemenea focar. Şi ne aşteptam la relaxarea restricţiilor, copiii s-au întors la şcoală. Ne-am făcut rezervări pentru concediu şi acum suntem în situaţia asta, e foarte greu. Toată lumea e foarte supărată."
Restricții la granițele Croației
Și Croația a reintrodus unele restricții la graniță, după un val de cazuri noi înregistrat în Balcani. Sunt vizați cetătenii din Bosnia, Kosovo, Serbia și Macedonia de Nord.
Davor Bozinovic, şeful Departamentului de Protecţie Civilă: "Acele persoane vor fi obligate să stea în carantină la domiciliu sau în alt loc potrivit, pentru o perioadă de 14 zile de la intrarea în Croaţia."
În SUA, val de îmbolnăviri în peste jumătate din state
Peste Ocean, mai bine de jumătate dintre statele americane înregistrează o creștere rapidă a bilanțului de îmbolnăviri.
Unele dintre ele raportează date record de la o zi la alta. Este, de pildă, cazul Californiei, cu 5.000 de cazuri noi în 24 de ore.
Dr. Anthony Fauci, epidemiolog: "Înregistrăm o creștere tulburătoare a numărului de infecții. Următoarele câteva săptămâni vor fi esențiale pentru capacitatea noastră de a aborda aceste creșteri."
Situația este atât de gravă încât guvernatorul republican al Texasului, unul dintre primele state care s-au redeschis, spune că restricțiile ar putea reveni. Și i-a îndemnat pe oameni să stea acasă.
Greg Abbott, guvernator Texas: "Pentru că virusul se răspândeşte atât de repede în acest moment, nu există niciun motiv să pleci de acasă, doar dacă nu ai încotro. Cel mai sigur loc pentru tine e acasă."
Anthony Fauci, epidemiolog: "Planul "A", nu te duce în mijlocul unei mulţimi de oameni. Dacă te duci, poartă mască."
Și directorul Centrului american pentru Combaterea Bolilor, principala instituție care controlează răspunsul autoritătilor în lupta cu pandemia, a recunoscut că situația în Statele Unite este gravă.
Robert Redfield, director CDC: "Am făcut cu toţii tot ceea ce se putea că să combatem acest virus. Iar adevărul e că a pus ţara în genunchi."
Statele Unite au înregistrat până acum aproape 2.5 milioane de cazuri de îmbolnăvire și peste 124 de mii de decese.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA , Croatia , coronavirus , pandemie , germania
Dată publicare: 25-06-2020 07:51