Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reuters: SUA propun Consiliului de Securitate al ONU să se opună asaltului de la Rafah

Statele Unite au propus un proiect alternativ de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care solicită o încetare temporară a focului în războiul dintre Israel şi Hamas şi se opune unei ofensive terestre israeliene majore în Rafah, în sudul Gazei.  

Washingtonul s-a opus expresiei „încetare a focului” în orice acţiune a ONU privind războiul dintre Israel şi Hamas, dar proiectul de text al SUA se face ecoul unui limbaj pe care preşedintele Joe Biden a declarat că l-a folosit săptămâna trecută în conversaţiile cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Proiectul de text al SUA „stabileşte că, în circumstanţele actuale, o ofensivă terestră majoră în Rafah ar duce la vătămarea şi mai mult a civililor şi la deplasarea lor în continuare, inclusiv potenţial în ţările vecine”.

Israelul plănuieşte să ia cu asalt Rafah, oraşul de la graniţa cu Egiptul unde s-au refugiat peste 1 milion din cei 2,3 milioane de palestinieni din Gaza, ceea ce a provocat îngrijorarea internaţională că o astfel de acţiune ar agrava puternic criza umanitară din Gaza.

Proiectul de rezoluţie al SUA spune că o astfel de acţiune „ar avea implicaţii grave pentru pacea şi securitatea regională şi, prin urmare, subliniază că o astfel de ofensivă terestră majoră nu ar trebui să aibă loc în circumstanţele actuale”.

Citește și
onu gaza
ONU va supune la vot un armistiţiu în Gaza. SUA au anunțat că se opun prin veto

Nu se ştie când sau dacă proiectul de rezoluţie va fi supus la vot în cadrul Consiliului format din 15 membri. Pentru a fi adoptată, o rezoluţie are nevoie de cel puţin nouă voturi pentru şi de niciun veto din partea Statelor Unite, Franţei, Marii Britanii, Rusiei sau Chinei.

Statele Unite au înaintat textul după ce, sâmbătă, Algeria a cerut Consiliului să voteze marţi proiectul său de rezoluţie, care ar cere o încetare imediată a focului în scop umanitar în războiul dintre Israel şi Hamas. Ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a semnalat rapid că va exercita dreptul de veto în cazul acestui text.

Algeria a înaintat un prim proiect de rezoluţie în urmă cu mai bine de două săptămâni. Dar Thomas-Greenfield a declarat că textul ar putea pune în pericol „negocierile sensibile” privind ostaticii. Statele Unite, Egiptul, Israelul şi Qatar încearcă să negocieze o pauză în război şi eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas.

Schimbare de ton a Washingtonului

Washingtonul îşi protejează în mod tradiţional aliatul său, Israelul, în acţiunile de la ONU şi a opus de două ori veto la rezoluţii ale Consiliului începând din 7 octombrie. Dar, pe de altă parte, s-a abţinut de două ori, permiţând Consiliului să adopte rezoluţii care urmăreau să stimuleze ajutorul pentru Gaza şi care cereau pauze umanitare urgente şi prelungite în timpul luptelor.

În plus, proiectul de text al SUA ar condamna apelurile unor miniştri din guvernul israelian care au propus coloniştilor evrei să se mute în Gaza şi ar respinge orice încercare de schimbare demografică sau teritorială în Gaza care ar încălca dreptul internaţional.

Rezoluţia ar respinge, de asemenea, „orice acţiune a oricărei părţi care reduce teritoriul din Gaza, temporar sau permanent, inclusiv prin stabilirea oficială sau neoficială a aşa-numitelor zone tampon, precum şi prin demolarea sistematică şi pe scară largă a infrastructurii civile”.

Reuters a relatat în decembrie că Israelul a transmis mai multor state arabe că doreşte să creeze o zonă tampon în interiorul graniţelor din Gaza pentru a preveni atacurile, ca parte a propunerilor referitoare la enclavă după încheierea războiului.

În decembrie, mai mult de trei sferturi din cei 193 de membri ai Adunării Generale a ONU au votat pentru a cere un armistiţiu umanitar imediat. Rezoluţiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, dar au greutate politică, reflectând o viziune globală asupra războiului.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut de mult timp un armistiţiu umanitar în Gaza. Şeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffith, a avertizat săptămâna trecută că operaţiunile militare din Rafah „ar putea duce la un măcel”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult