Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reuters: Funcționarii ruși nu au voie să iasă din țară decât cu aprobări speciale. ”Nu mai poți merge nicăieri”

Funcționarii ruși nu mai au voie să iasă din țară nici măcar în țări prietene ca Belarus, decât cu aprobări speciale, din cauza temerilor de la Kremlin că puterile străine au putea intra în posesia unor secrete de stat.

Rusia îngreunează călătoriile în străinătate pentru oficiali din cauza temerilor că puterile străine ar putea încerca să obțină acces la secrete de stat, în cea mai gravă criză a relațiilor cu Occidentul de peste 60 de ani, au declarat 9 surse pentru Reuters.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) face presiuni asupra angajaților din ministerele guvernamentale să nu părăsească deloc Rusia, nici măcar pentru vizite în așa-zisele țări „prietenoase” care nu au impus sancțiuni împotriva Moscovei, indică sursele citate.

Călătoriile în străinătate erau restricționate la maxim tuturor rușilor în perioada sovietică și chiar înainte de războiul din Ucraina celor care aveau acces la anumite informații secrete.

Marile puteri occidentale au, de asemenea, reguli stricte de călătorie pentru cei care au acces la secrete de cel mai înalt nivel.

Citește și
Bill Burns
„Ucraina ar putea pierde războiul cu Rusia până la sfârşitul anului”. Avertismentul șefului CIA

Restricțiile actuale ale Rusiei sunt însă haotice, cu reguli diferite de la o instituție de stat la alta, potrivit surselor, care au cerut să nu fie numite din cauza sensibilității problemei.

”Nu mai poți merge nicăieri”

„Nu mai poți merge nicăieri, nici măcar în Uzbekistan sau Belarus pentru sărbătorile din mai”, a spus o sursă. „Poți merge doar dacă ai permisiunea”.

Sub presiunea FSB, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, guvernul interzice angajaților din diferite departamente să călătorească oriunde fără o permisiune specială, a adăugat persoana respectivă. FSB nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Războiul din Ucraina a declanșat cea mai profundă criză în relațiile Moscovei cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962, iar președintele Vladimir Putin spune că Statele Unite și aliații săi duc în esență un război hibrid împotriva Rusiei.

Temerile că oficialii ruși ar putea fi prinși și forțați să dezvăluie secrete care afectează securitatea națională este principalul motiv care au dus la regulile mai dure, potrivit surselor.

O altă îngrijorare este că oficialii ruși vor fi pur și simplu reținuți și apoi extrădați de țările așa-zis ”prietene” în Occident - sau li se va oferi o înțelegere pentru a dezvălui secrete.

O sursă a spus că celor din guvern li s-a interzis în mod informal să călătorească încă din 2022, măsură care a fost adoptată apoi oficial la jumătatea anului 2023. Acum, restricții similare au fost introduse pentru persoanele care dețin secrete de stat din ministere.

Regulile diferă de la o instituție la alta. Ce cuprinde definiția ”secretului de stat”

O altă persoană a spus că regulile variază în funcție de autorizația de securitate, accesul la informații mai secrete reducând opțiunile de călătorie disponibile.

Definiția unui „secret de stat” este largă în Rusia și a fost extinsă și mai mult după război.

Include orice ar putea dăuna statului rus, inclusiv nu numai informații militare, nucleare sau de securitate, ci și date despre rezerve, producția și consumul de resurse naturale, date despre export, unele politici economice, unele descoperiri științifice și orice detalii despre modul în care sunt protejate secretele.

Detenția la Londra, în ianuarie, a lui Dmitri Ovsyannikov, fost guvernator al Sevastopolului din Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, a fost unul dintre declanșatorii regulilor mai stricte, a spus un oficial. Ovsyannikov este acum eliberat pe cauțiune în Marea Britanie, în așteptarea procesului.

Rusia s-a plâns de mult timp că cetățenii săi, în special diplomații și oficialii, sunt urmăriți și hărțuiți de serviciile de securitate atunci când călătoresc în Occident.

Diplomații occidentali se confruntă cu un tratament similar în Rusia, a declarat pentru Reuters o sursă diplomatică occidentală.

Țările ”prietene” în care mai au voie unii funcționari: Iran, Coreea de Nord și Siria

Regulile rusești diferă între organele de stat. Cele două camere ale parlamentului Rusiei decid de la caz la caz, în timp ce în cadrul administrației prezidențiale există mai multă libertate Pentru unii, chiar și țările „prietenoase” sunt interzise.

O sursă din parlament a declarat că personalului de la Camera inferioară a Dumei de Stat a Rusiei îi este interzis orice călătorie în străinătate, cu o regulă nerostită că orice solicitare va fi respinsă. „Nu mai pot să merg nici la Minsk”, a spus persoana.

Pentru angajații Ministerului de Interne, FSB și Gărzii Naționale Rosgvardiya, există în mod realist doar 14 opțiuni de vacanță în străinătate odată ce sunt luate în considerare sancțiunile și tratatele de extrădare, a spus un oficial.

Majoritatea sunt state foste sovietice, dar includ și Cuba, Iran, Coreea de Nord și Siria. Rosgvardiya și Ministerul de Interne nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Chiar și călătoria în China, al cărei comerț cu Rusia a crescut în ultimii doi ani, este pusă sub semnul întrebării din cauza problemelor de extrădare, a spus oficialul.

O altă persoană a spus că deținătorilor de secrete de stat le-a fost interzis de luni de zile să mai călătorească în străinătate, atât în țări ”neprietenoase”, cât și în țări ”prietenoase”, cu excepția cazului în care există un motiv imperios, cum ar fi boala sau participarea la o înmormântare.

O altă persoană a spus că oficialilor ministerului de Finanțe li s-a interzis orice călătorie în străinătate, cu excepția călătoriilor de afaceri.

Un oficial de stat, a adăugat persoana respectivă, a fost forțat să renunțe după ce s-a aflat că fiul lui studia în Statele Unite. Ministerul de Finanțe nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Un angajat al unei companii de stat a spus că personalul cu acces la secrete de stat are pașaportul închis într-un departament intern special.

Pentru oficialii ministerului Energiei, libertatea de a călători este la latitudinea supraveghetorului, a spus o altă sursă. Ministerul nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult