Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reuters, despre paradoxul NATO: Uniți împotriva Rusiei, divizați de Trump

Înaintea summitului NATO, un comentariu publicat de Reuters subliniază paradoxul organizației, mai puternice militar ca niciodată de la Războiul Rece, dar divizată de discursul lui Trump.

”Deși NATO are motive de mândrie în timp ce pune în scenă primul summit bianual la noul sediul de un miliard de dolari din Bruxelles, mulți dintre liderii participanți sunt paradoxal neliniștiți de confruntarea cu liderul de facto al alianței, Donald Trump, care vine cu un discurs dur despre cheltuielile dedicate apărării.

Acuzațiile că Rusia încearcă să destabilizeze Vestul cu atacuri cibernetice și operațiuni secrete au pus bazele celei mai mari expansiuni ale NATO în ultimele decenii, susținută de un val de cheltuieli pentru apărare ale SUA în Europa.

Întâlnirea reunește peste 40 de șefi de guverne, inclusiv 29 de aliați și parteneri non membri din Finlanda până în Afganistan, arătând influența organizației. NATO este pregătită să se extindă din nou, invitând Macedonia la negocierile de aderare și sfidând avertizările Rusiei față de înaintarea alianței conduse de SUA în zona Balcanilor.

Dar comentariile lui Trump despre guvernele aliate care nu-și plătesc contribuțiile în cadrul NATO în schimbul protecției americane i-a prins pe mulți lideri pe picior greșit.

”Nato nu ne tratează corect... Plătim prea mult pentru prea puțin” a spus Trump la plecarea de la Casa Albă pentru turneul european care îl va duce și în Marea Britanie și în Finlanda, unde se va întâni cu Vladimir Putin.

Este puțin probabil ca sesiunile atent organizate și cina la un muzeu din Bruxelles să-l calmeze pe Trump, spun diplomații NATO după ce au trăit o experiență similară anul trecut în mai.

Nimeni nu știe cu siguranță ce va spune Trump la summitul NATO și diplomații se îngrijorează că liderii europeni vor reacționa, înrăutățind situația” notează Reuters.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult