Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reuniune a Consiliului de Securitate ONU, despre situația centralei nucleare de la Zaporojie. Ce ar însemna un accident

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte, joi, pe tema situaţiei de la Centrala nucleară de la Zaporojie, despre care Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, spune că este ”extrem de gravă”.

”Un accident la această centrală ar putea ameninţa sănătatea publică şi mediul atât în Ucraina şi în ţările vecine, cât şi la o distanţă mai mare”, afirmă Grossi, potrivit News.

”Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, va informa, joi, Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la situaţia privind siguranţa şi securitatea nucleară de la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) din Ucraina şi la eforturile sale de a conveni şi de a conduce o misiune de experţi AIEA la faţa locului cât mai curând posibil, anunţă, miercuri, AIEA într-un comunicat de presă.

Reuniunea, programată să înceapă la ora 15.00 EST (21.00 CET), are loc ”la câteva zile după ce bombardamentele de la centrala nucleară au stârnit o alarmă generalizată cu privire la riscul potenţial al unui accident nuclear grav la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care are şase reactoare”.

”Prezența AIEA la centrală este de o importanță capitală”

"Mă bucur de această ocazie de a informa Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la situaţia extrem de gravă cu care se confruntă una dintre cele mai mari centrale nucleare din lume, aflată acum în mijlocul unei zone de război activ. Un accident la această centrală ar putea ameninţa sănătatea publică şi mediul atât în Ucraina şi în ţările vecine, cât şi la o distanţă mai mare", a declarat el.

Citește și
Premierul Nicolae Ciucă
Ciucă, despre un eventual pericol la centrala nucleară de la Zaporojie: „Monitorizăm permanent toate datele legate de mediu”

Potrivit documentului citat, directorul general va oferi detalii despre modul în care bombardamentele de vineri şi sâmbătă ”au încălcat practic toţi cei şapte piloni indispensabili de securitate şi siguranţă nucleară pe care i-a prezentat la începutul conflictului, în urmă cu aproape jumătate de an, inclusiv cei legaţi de integritatea fizică a unei centrale nucleare, de funcţionarea sistemelor de securitate şi siguranţă, de personal şi de sursele externe de energie”.

"Voi informa, de asemenea, Consiliul de Securitate cu privire la planurile şi pregătirile mele de a conduce personal o misiune a AIEA la acest sit în viitorul foarte apropiat. Acum, mai mult ca oricând, prezenţa AIEA la centrală este de o importanţă capitală pentru a contribui la reducerea pericolului unui posibil dezastru nuclear acolo", a adăugat el.

Măsurătorile de radiații continuă să indice niveluri normale

Misiunea ar urma să desfăşoare activităţi esenţiale de siguranţă, securitate şi garanţii la centrala ZNPP, care este ocupată de Rusia, dar care continuă să fie operată de personalul ucrainean. De asemenea, ar urma să furnizeze informaţii imparţiale şi independente cu privire la starea instalaţiei.

Directorul general Grossi a reiterat faptul că misiunea va necesita cooperarea, înţelegerea şi facilitarea atât a Ucrainei, cât şi a Rusiei, precum şi sprijinul continuu al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi al secretarului general António Guterres.

Potrivit Ucrainei, bombardamentele de săptămâna trecută asupra centralei ZNPP au provocat unele pagube la centrală, inclusiv la sistemul său extern de alimentare cu energie electrică, iar un reactor a fost deconectat de la reţea, însă nu au existat daune la reactoarele în sine, iar măsurătorile de radiaţii disponibile au continuat să indice niveluri normale.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult