Reuniune a Comitetului de urgenţă al OMS pentru a evalua pandemia
Alcătuit din aproximativ 20 de membri şi consilieri, acest comitet poate să propună noi recomandări sau să amendeze unele mai vechi, deşi nu există niciun dubiu că starea de urgenţă internaţională va fi menţinută, în contextul în care pandemia a afectat deja peste 17 milioane de persoane şi a cauzat peste 660.000 de decese.
Atunci când OMS a decretat alerta mondială pe 30 ianuarie, "existau mai puţin de 100 de cazuri în afara Chinei şi nu existau morţi" în afara graniţelor acestei ţări, unde a apărut epidemia, a reamintit la începutul săptămânii directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, apărând bilanţul instituţiei pe care o conduce.
OMS a fost aspru criticată pentru faptul că a întârziat să decreteze starea de urgenţă, în condiţiile în care noul coronavirus a fost semnalat pentru prima dată la sfârşitul lunii decembrie în China. Statele Unite, care au acuzat organizaţia că este "o marionetă" în mâinile Chinei şi că a fost "cumpărată" de administraţia de la Beijing, au iniţiat în luna iulie procedura de retragere oficială din cadrul instituţiei.
OMS a fost criticată şi pentru recomandările sale considerate tardive sau contradictorii, mai ales în privinţa purtării de măşti sanitare sau a modurilor de transmitere a noului virus.
"Organizaţia noastră a reacţionat imediat, ne-am mobilizat toate forţele pentru a acţiona şi a informa", a declarat directorul tehnic al departamentului de gestionare a pandemiei, Maria Van Kerkhove, într-o conferinţă de presă organizată joi seară.
Alături de ea, medicul Michael Ryan, coordonatorul departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul OMS, a recunoscut totuşi că a fost "surprins" de "lentoarea" cu care au reacţionat anumite ţări cu sisteme de sănătate considerate solide.
"Poate că am judecat greşit eficacitatea acestor sisteme", a adăugat el.
Vezi aici Coronavirus România, LIVE UPDATE, 31 iulie. Joi autoritățile au anunțat un nou record de cazuri - 1.356