Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reţeaua X a revenit surprinzător în Brazilia. Musk: "Orice magie suficient de avansată nu se distinge de tehnologie"

O operaţiune tehnică a permis miercuri reţelei de socializare X să revină în Brazilia, evitând blocarea impusă de justiţie, un nou episod în lupta dintre Elon Musk şi autorităţile braziliene.

Unii brazilieni au fost surprinşi miercuri să aibă din nou acces la aplicaţia mobilă a fostului Twitter prin intermediul reţelei celulare şi wifi, în timp ce pentru alţi utilizatori accesul a rămas imposibil, scrie AFP.

Un judecător al Curţii Supreme, Alexandre de Moraes, hotărâse suspendarea X la 30 august, criticând platforma miliardarului american pentru ignorarea unor hotărâri judecătoreşti referitoare la lupta împotriva dezinformării.

Asociaţia braziliană a furnizorilor de internet (Abrint) a fost cea care a explicat cum a fost posibilă din punct de vedere tehnic preluarea parţială a X.

"Aplicaţia X a fost actualizată (...) peste noapte, ceea ce a dus la o modificare semnificativă a structurii sale", a precizat aceasta într-un comunicat.

Autorităţile par să fi fost luate prin surprindere.

Curtea Supremă "verifică informaţiile privind accesul la X din partea anumitor utilizatori. Se pare că este vorba doar de o instabilitate în blocarea anumitor reţele", a reacţionat iniţial Înalta Curte. Ulterior, aceasta a precizat că nu dispune în prezent de "nicio informaţie" cu privire la această chestiune.

Anatel a declarat pentru AFP că investighează "cazurile semnalate" de utilizatori care accesează X, subliniind că nu a existat nicio "schimbare de decizie" privind blocarea.

Hashtagurile "A revenit" sau "Cloudflare" au fost printre cele mai utilizate miercuri în Brazilia.

În timp ce aplicaţia se actualiza automat pentru unii brazilieni, Elon Musk a scris pe contul său: "Orice magie suficient de avansată nu se distinge de tehnologie" - o variaţie a unei formule bine cunoscute, considerată o "provocare" de presa braziliană.

Miliardarul a criticat suspendarea, numindu-l pe judecătorul Moraes un "dictator". Dreapta braziliană, condusă de fostul şef de stat Jair Bolsonaro, i-a urmat exemplul.

Bolsonaro, care are o relaţie apropiată cu antreprenorul, a postat rapid pe X.

"Îi felicit pe toţi cei care au făcut presiuni pentru a apăra democraţia în Brazilia", a declarat Bolsonaro, susţinând că "prin interzicerea celei mai mari reţele sociale din ţară, nu a fost pedepsită o companie, ci milioane de brazilieni".

Suspendarea a fost susţinută de guvernul preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, în numele respectului pentru lege.

Suspendarea platformei în Brazilia, unde aceasta avea aproximativ 22 de milioane de utilizatori, a declanşat o dezbatere animată în cea mai mare ţară din America Latină, şi nu numai, cu privire la limitele libertăţii de exprimare pe reţelele sociale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult