Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Resturile unei rachete s-au prăbușit peste un sat din China. ”Orice ființă vie care inhalează așa ceva are probleme” VIDEO

Resturile unei rachete au fost văzute sâmbătă căzând peste un sat din sud-vestul Chinei, lăsând în urmă o dâră de fum galben strălucitor, în timp ce sătenii fugeau îngroziți, potrivit videoclipurilor de pe rețelele sociale chineze.  

Imaginile dramatice au apărut online la scurt timp după ce o rachetă de transport Long March 2C a explodat la ora locală 15:00, la centrul de lansare a satelitului Xichang din provincia de sud-vest Sichuan, scrie CNN.

Racheta a trimis pe orbită Space Variable Objects Monitor, un satelit puternic dezvoltat de China și Franța pentru a studia cea mai îndepărtată explozie de stele, cunoscută sub numele de explozii de raze gamma.

Liderul chinez Xi Jinping a promis că va stabili țara ca putere spațială dominantă, intensificând misiunile pentru a concura cu alte mari puteri mondiale, inclusiv cu Statele Unite. 

Lansarea de sâmbătă a fost declarată un „succes total” de către China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), un contractor de stat care a dezvoltat racheta Long March 2C. Un videoclip postat pe Kuaishou, un site chinezesc cu videoclipuri scurte, a părut să arate o bucată lungă de formă cilindrică, care lăsa un fum galben în urmă, în timp ce cădea peste un sat și s-a prăbușit lângă un deal.

Citește și
china taiwan
Cum ar putea China să cucerească Taiwan fără să tragă vreun foc de armă. Nimeni nu ar putea să facă nimic

CNN a geolocalizat videoclipul în satul Xianqiao din provincia Guizhou, învecinată cu provincia Sichuan, la sud-est. Videoclipul a fost postat pe Kuaishou de la o adresă IP din Guizhou.

”A fost un miros înțepător și sunetul unei explozii”

Alte videoclipuri care circulă pe platformele de socializare din China analizate de CNN au arătat mai multe unghiuri ale resturilor care cădeau. Într-un astfel de clip pot fi văzuți mai mulți săteni, inclusiv copii, care fug în timp ce priveau înapoi la obiectul portocaliu de pe cer, acoperindu-și urechile. Unele videoclipuri au fost eliminate luni după-amiază.

Martorii de pe rețelele de socializare spun că au auzit o explozie puternică după ce resturile s-au prăbușit în pământ.

Un martor ocular a declarat pentru CNN că a văzut ”cu proprii ochi” racheta căzând. „A fost un miros înțepător și sunetul unei explozii”, a adăugat el.

Într-o notificare guvernamentală, acum ștearsă, republicată de un sătean la scurt timp după lansare, autoritățile au spus că în orașul Xinba, lângă satul Xianqiao, se va efectua o „misiune de recuperare a resturilor de rachetă” de la ora 14:45 până la 3:15 p.m. ora locală.

Locuitorii au fost rugați să-și părăsească casele și alte clădiri cu o oră înainte de lansare și să se împrăștie în zone mai deschise pentru a observa cerul. Ei au fost avertizați să se țină departe de resturi pentru a preveni vătămările cauzate de „gaze toxice și explozie”, potrivit notificării.

De asemenea, locuitorilor li s-a „interzis strict” să facă fotografii cu resturile sau să „distribuie videoclipuri relevante online”, se spune în anunț. Autoritățile locale nu au raportat răniri după incident.

”Este extrem de toxic și cancerigen”

Markus Schiller, expert în rachete și cercetător senior asociat la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, a declarat că resturile par să fie prima etapă de amplificare a rachetei Long March 2C, care folosește un propulsor lichid constând din tetroxid de azot și dimetilhidrazină nesimetrică (UDMH).

„Această combinație creează întotdeauna aceste urme de fum portocaliu. Este extrem de toxic și cancerigen”, a spus Schiller. „Orice ființă vie care inhalează acele lucruri va avea dificultăți în viitorul apropiat”, a adăugat el.

Astfel de incidente se întâmplă frecvent în China datorită locației centrului său de lansare, a spus el.

„Dacă doriți să lansați ceva pe orbita joasă a Pământului, de obicei îl lansați în direcția estică pentru a obține un impuls suplimentar de la rotația Pământului. Dar cu siguranță există întotdeauna câteva sate în această cale”.

Cele mai multe rachete din China sunt lansate din cele trei centre din interiorul țării - Xichang în sud-vest, Jiuquan în deșertul Gobi în nord-vest și Taiyuan în nord.

Construite în timpul Războiului Rece, aceste baze au fost localizate în mod deliberat departe de coastă din motive de securitate. În 2016, un al patrulea loc de lansare, Wenchang, a fost deschis în insula Hainan, cea mai sudică provincie a țării.

În comparație, NASA și Agenția Spațială Europeană își lansează de obicei rachetele din locații de coastă către ocean, a spus Schiller, care este și director al ST Analytics din Munchen, Germania.

Resturile de rachete chineze au mai căzut și înainte peste oameni și sate

De asemenea, agențiile spațiale occidentale au eliminat treptat tipul de combustibil lichid foarte toxic pentru programele lor spațiale civile, pe care China și Rusia încă îl folosesc, a adăugat el.

Rachetele cu mai multe etape aruncă resturi la scurt timp după decolare, de-a lungul unor traiectorii care pot fi prezise înainte de lansare.

Înainte de fiecare lansare, autoritatea de aviație civilă din China emite de obicei o notificare către piloți, cunoscută sub numele de NOTAM, pentru a-i avertiza împotriva „zonelor de pericol temporar” în care este probabil să cadă resturi de rachete.

Resturile de la rachetele chineze au mai lovit sate și înainte. În decembrie 2023, resturile unei rachete au aterizat în sudul provinciei Hunan, distrugând două case, a informat presa de stat. În 2002, un băiat din nordul Chinei a fost rănit când fragmente de la o lansare de satelit au căzut în satul său din provincia Shaanxi.

„Mă aștept să vedem așa ceva pentru o perioadă de timp, pentru mulți ani de acum înainte”, a spus Schiller.

China s-a confruntat anterior cu critici din partea comunității spațiale internaționale pentru manipularea deșeurilor de la rachetele sale scăpate de sub control atunci când reintră pe Pământ.

În 2021, NASA a criticat China pentru nerespectarea standardelor responsabile, după ce resturi de la racheta sa scăpată de sub control Long March 5B au plonjat în Oceanul Indian, la vest de Maldive, după ce au reintrat în atmosferă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult