Restricții mai dure în Anglia din cauza pandemiei și amenzi care ajung la 10.000 de lire
Your browser doesn't support HTML5 video.
Iar guvernul a instituit amenzi usturătoare de până la 10.000 de lire pentru cei care nu respectă carantina la domiciliu.
În Anglia, de la 28 septembrie, oricine este testat pozitiv sau identificat drept contact apropiat al unei persoane infectate este obligat să intre în autoizolare pentru 14 zile. Pentru mulți britanici, asta înseamnă un risc ridicat să intre în faliment.
Altaf, șofer: „Nu voi putea să-mi plătesc ipoteca și alte facturi care trebuie plătite, o să adun datorii și în alte părți, cum ar fi la cardurile de credit sau la împrumuturi”.
Cine nu respectă ordinul, avertizează guvernul, riscă amenzi care pornesc de la 1.000 de lire, dar pot ajunge la 10.000 de lire, pentru abateri repetate.
Matt Hancock, secretar de stat la Ministerul Sănătății: „Naţiunea se află la un moment de cotitură. Avem o alegere de făcut. Fie respectăm cu toţii regulile, „regula de şase” şi obligaţia de autoizolare pentru cei testaţi pozitiv sau care sunt contacţi, fie va trebui să introducem şi mai multe restricţii”.
Modelele matematice care prezic răspândirea virusului arată că Londra este la doar „două sau trei zile” în urma unor regiuni din nord-vestul și nord-estul Angliei, unde sunt focare și deja au fost instituite măsuri de carantină la nivel local.
„Nu ne mai permitem să aşteptăm”, a avertizat primarul Sadiq Khan, care a cerut guvernului sa extindă şi în capitală restricțiile care prevăd inclusiv închiderea puburilor și restaurantelor la 10 seara.
Proteste în Spania
Spaniolii au protestat împotriva restricţiilor care intră în vigoare luni în unele dintre cartierele sărace de la periferia Madridului, unde rata de infectare este foarte mare, chiar şi 1.000 de cazuri la suta de mii de locuitori.
„Pentru toată lumea sau pentru nimeni”, au scandat protestatarii, cerând demisia preşedintelui Comunităţii Madrid Isabel Díaz.
Protestatar: „Nu cred că aceste măsuri sanitare vor rezolva problema. Izolează cartierele clasei muncitoare, care deja au probleme economice”.
Doar 10% din populația lumii ar putea fi imunizată anul viitorPe de alta parte, dacă unul sau mai multe vaccinuri anti Covid primesc aprobarea autorităţilor de reglementare, la începutul anului viitor, ar putea fi produse cel mult două miliarde de doze, atrag atentia expertii care au evaluat capacitățile de producție din lume.
Șapte din cele nouă prototipuri de vaccin aflate acum în faza finală a testelor clinice necesită două doze la o administrare, așa că e de așteptat ca doar puțin peste 10% din populaţia lumii să fie imunizată. Altfel spus, doar 1 din 10 pământeni ar putea fi imunizaţi în primul an de la apariția vaccinurilor împotriva coronavirusului.