Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Restricții dure pentru jurnaliști la nunta regală din Marea Britanie

Your browser doesn't support HTML5 video.

La 21 de ani de la moartea Dianei, interesul pentru familia regală britanică e la fel de ridicat.

Dar presa respectă acum alte reguli, iar fiii Dianei, care au învinuit parţial presa pentru moartea ei, îşi apără cu stricteţe dreptul la intimitate.

Prinţul William intervine de câte ori e nevoie ca să-şi protejeze copiii, iar Harry ca să-şi apere logodnica.

La nunta de sâmbătă, de exemplu, fotografii s-au plâns că au primit un spaţiu mult mai restrâns decât la nunta prinţului William.

Nunta prinţului Charles cu Diana a fost, la vremea aceea, cel mai urmărit eveniment din istoria televiziunii: peste 750 de milioane de oameni stat în fața micilor ecrane, atraşi de fastul şi solemnitatea momentului, dar şi de personalitatea prinţesei.

"Din multe puncte de vedere, ea a fost o vedetă de reality-show înainte să existe reality-show-urile. Atrăgea atenţia asupra ei şi nu doar atenţia Marii Britanii, ci a întregii lumi", a explicat Stig Abell, fost redactor-şef The Sun.

Citește și
meghan
Tatăl lui Meghan Markle încă nu a decis dacă va participa la nunta ei

Apariţia prinţesei Diana a fost mană cerească pentru tabloidele britanice, dar paparazzi au devenit tot mai agresivi, iar unii îi acuză chiar de moartea ei. În noaptea în care maşina ei s-a izbit de un stâlp într-un pasaj subteran din Paris, Diana era urmărită de fotografi.

"Tocmai faptul că fotografiile ei erau atât de valoroase a dus la moartea ei", a continuat Stig.

Arthur Edwards a lucrat ca fotograf la The Sun timp de 40 de ani. Fotografiile pe care i le-a făcut prinţesei Diana au mărit tirajul ziarului la niveluri fără precedent.

"Familia regală vorbea de intimitate şi de intruziune. Dar e o ştire dacă reuşeşti să fotografiezi un prinţ din ţara asta cu o fată, poate îi va fi soţie", a povestit Arthur Edwards, fost fotograf The Sun.

În prezent, însă, jurnaliştii care se ocupă de familia regală trebuie să respecte alte reguli.

"Nu poţi bate la uşă mai mult de o dată pentru o ştire. Nu ai voie să-i hărţuieşti. Nu ai voie să-i urmăreşti cu maşina", spune Arthur Edwards, fost fotograf The Sun.

Iar William şi Harry îşi apără dreptul la intimitate cu fermitate.

"Ceea ce vedeţi azi e o familie regală foarte protejată. William şi Harry au arătat foarte clar care sunt practicile acceptabile când e vorba de viaţa lor privată şi totuşi presa mai face mereu câte un pas", explică Victoria Arbiter, comentator CNN.

În 2016, Harry a condamnat presa pentru accentele rasiste din primele relatări despre relaţia lui cu Meghan Markle.

"Ziarele şi reporterii s-au plâns de spaţiul limitat oferit chiar la ceremoniile de nuntă. Au spus că au avut acces mult mai bun la nunta lui William şi Kate. Asta a fost acum şapte ani. Între timp, familia regală şi-a dezvoltat o prezenţă uriaşă pe reţelele de socializare", spune Anna Stewart, corespondent CNN.

"De ce ţi-ai dori ca mesajul tău să fie transmis de oameni în căutare de ştiri scandaloase, dacă ai de ales? Bănuiesc că aşa gândesc", explică Stig Abell, fost redactor-şef The Sun.

Semn că relaţia lor cu presa continuă să rămână complicată, relatările despre familia lui Meghan au fost peste tot în presă, chiar dacă Palatul Kensington ceruse înţelegere şi respect.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult