Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Relații tensionate între SUA și o țară cu rol ”vital” în NATO. De ce s-au enervat americanii

Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut Turciei, vineri, să-l elibereze cât mai repede pe pastorul american care a fost arestat sub acuzația de spionaj, fapt care a determinat SUA să impună sancțiuni împotriva a 2 oficiali turci.

Potrivit New York Times, Pompeo a discutat despre cazul pastorului Andrew Brunson cu ministrul turc Mevlut Cavusoglu la o conferință care a avut loc în Singapore.

Cei doi oficiali mai discutaseră de cel puțin 3 ori la telefon înainte de această întâlnire despre acest scandal care riscă să distrugă relația Americii cu Turcia - o țară importantă în alianța militară NATO, ”vital”, mai notează The New York Times.

”Turcii au observat că timpul s-a scurs și că a venit momentul ca pastorul Brunson să fie eliberat. Sper că vor vedea asta așa cum este: o demonstrație a faptului că suntem cât se poate de serioși cu asta”, le-a spus Pompeo jurnaliștilor, înainte de întâlnire.

În replică, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu i-a spus omologului său american Mike Pompeo că ameninţările şi sancţiunile nu funcţionează cu Turcia, după ce Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Ankarei în legătură cu detenţia unui pastor american, relatează vineri France Presse, potrivit Agerpres.

Citește și
Nato - getty
Conflict între primele 2 puteri militare din NATO. "Va exista un răspuns"

"Noi am spus de la început că limbajul ameninţător şi sancţiunile nu vor avea niciun rezultat. Am repetat-o astăzi", a declarat Cavusoglu reporterilor la Singapore, după o întâlnire cu Pompeo.

Turcia doreşte "să rezolve întotdeauna problemele prin diplomaţie şi dialog, înţelegere reciprocă şi acorduri", a adăugat ministrul.

Întâlnirea dintre Pompeo şi Cavusoglu a avut loc pe marginea unui forum regional la Singapore, după ce Washingtonul a impus sancţiuni miercuri împotriva a doi miniştri ai preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, al cărui guvern a ameninţat să ia măsuri "reciproce".

Statele Unite cer eliberarea pastorului american Andrew Brunson, sub arest la domiciliu în Turcia de săptămâna trecută după un an şi jumătate de închisoare pentru "terorism" şi "spionaj".

Brunson şi administraţia americană resping aceste acuzaţii.

"Cu domnul Pompeo am discutat cum să ne rezolvăm problemele, cum să luăm măsuri împreună", a adăugat Cavusoglu. "A fost o întâlnire constructivă la cel mai înalt punct".

Dar "nu ne putem aştepta ca toate problemele să fie rezolvate după o singură întâlnire", a adăugat el.

Cu puţin timp înainte, Pompeo a declarat că sancţiunile americane sunt "dovada" marii determinări a Statelor Unite de a obţine eliberarea lui Andrew Brunson.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult