Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Relații îngrijorătoare. S-a „consolidat” prietenia dintre China și Coreea de Nord

S-a „consolidat” prietenia dintre China și Coreea de Nord, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, iar cele două țări doresc să-şi "consolideze" relaţiile de "prietenie" şi de "cooperare", au declarat liderii acestora.

China este pregătită să colaboreze cu Coreea de Nord (...) pentru a consolida comunicarea şi coordonarea strategice, pentru a aprofunda relaţiile de prietenie şi de cooperare", a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, citat de agenţia de ştiri Xinhua, transmit AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Beijingul şi Phenianul „au colaborat îndeaproape pentru a promova pacea şi stabilitatea regională, şi pentru a susţine echitatea şi justiţia internaţională", a adăugat el.

La rândul său, liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că Phenianul „va depune eforturi constante pentru consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi de cooperare între Coreea de Nord şi China", informează agenţia de presă KCNA.

Cei doi lideri au făcut schimb de mesaje de felicitare duminică, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări.

Citește și
kim jong-un
Avertisment direct la adresa lui Kim Jong Un. ”Dacă folosești arme nucleare va fi sfârşitul regimului tău”

China şi Coreea de Nord sunt aliaţi socialişti tradiţionali, iar Beijingul a sprijinit mult timp Phenianul izolat diplomatic.

Analiştii afirmă că regimul nord-coreean se bazează în mare măsură pe companiile şi băncile chineze pentru a eluda sancţiunile internaţionale.

De asemenea, Coreea de Nord s-a apropiat foarte mult de Rusia după lansarea ofensivei ruse în Ucraina în februarie 2022.

La sfârşitul lunii iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a fost primit cu mare fast de Kim Jong Un la Phenian, un summit care a culminat cu semnarea unui acord de apărare reciprocă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult