Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Relația dintre Xi Jinping și Vladimir Putin se deteriorează. Decizia Rusiei care a înfuriat China

Xi Jinping a fost cel mai important susținător al lui Vladimir Putin în timpul războiului din Ucraina, cei doi lideri autoritari declarând un parteneriat „fără limite” încă de la începutul conflictului.

Dar, pe măsură ce războiul se prelungește, se pare că răbdarea Chinei față de Kremlin dă semne că începe să se epuizeze, potrivit Business Insider.

O sursă de la Moscova a declarat pentru Institutul american pentru Studierea Războiului că Moscova a respins un plan de pace în 12 puncte prezentat de China în februarie. Sursa au adăugat că membrii elitei chineze sunt din ce în ce mai frustrați de intransigența Kremlinului.

Financial Times a raportat că diplomații chinezi care au participat la un summit pentru a discuta o posibilă soluționare la summitul de la Jeddah, Arabia Saudită, au fost dornici să arate că „China nu este Rusia”.

Un diplomat european prezent la discuții a declarat pentru FT că prezența Chinei a arătat că Rusia este „din ce în ce mai izolată”.

Rusia a ironizat întâlnirea, afirmând că era "sortită eșecului."

Xi și Putin au dezvoltat o legătură bazată pe opoziția față de SUA

China i-a oferit Rusiei sprijin diplomatic și economic vital pe parcursul conflictului, oferindu-i lui Putin o mână de ajutor într-un moment în care națiunile occidentale au tăiat legăturile lor economice cu Rusia și au încercat să o izoleze după ce a declanșat războiul.

Analiștii militari au explicat pentru Insider că Xi și Putin împărtășesc un resentiment profund față de puterea globală a SUA, iar liderul Chinei a văzut războiul din Ucraina ca o modalitate de a da o lovitură Washingtonului, cel mai important susținător internațional al Ucrainei.

Cu toate acestea, există diferențele fundamentale între cei doilideri. Oficial, Xi Jinping nu i-a furnizat încă Rusiei sprijinul militar pe care Putin l-a cerut în Ucraina și a iritat Moscova prin refuzul de a aproba un nou gazoduct din Siberia, care ar oferi Kremlinului un venit crucial.

China a dat, de asemenea, semne că este tulburată de revolta din iunie pornită de Grupul Wagner împotriva Kremlinului și este îngrijorată de amenințările nucleare ale Rusiei împotriva dușmanilor săi occidentali.

Prezența Chinei la summitul de la Jeddah a fost un alt indiciu al distanței tot mai mari dintre Moscova și Beijing.

Potrivit unor experți militari, China pare să încerce să jongleze, oferind sprijin crucial Rusiei în timp ce caută să evite să tensioneze relațiile cu aliații europeni ai Ucrainei, pe ale căror economii Beijingul se bazează.

„Își propune să demonstreze Occidentului că este interesată să avanseze o soluționare diplomatică a războiului – și să reamintească Occidentului că ar putea fi singura țară capabilă să inducă Rusia să-și schimbe direcția. De asemenea, speră să câștige laude dincolo de Occident. ”, a declarat Ali Wyne, analist la Eurasia Group, pentru Insider.

China a refuzat să participe la un summit organizat în iunie pentru a discuta cererile de pace ale Ucrainei în Danemarca. Planul său de a pune capăt războiului a fost respins de SUA ca fiind extrem de părtinitor în favoarea Rusiei și ca o adunare de dorințe ale Moscovei.

Dar FT a scris că liderii care au mers la summitul din Arabia Saudită au considerat participarea Chinei drept o victorie masivă pentru Kiev în încercarea sa de a izola diplomatic Rusia, China fiind de acord să participe la conferințe viitoare.

Unii analiști militari spun că Xi vede că poate câștiga o influență importantă jucând rolul de intermediar al păcii și a mediat cu succes discuțiile recente dintre rivalii regionali Iran și Arabia Saudită.

Dar Wyne a spus că încrederea excesivă în intervenția Chinei pentru a asigura pacea în Ucraina ar putea fi greșită.

Există puține dovezi „că China își va recalibra în mod fundamental legăturile cu Rusia în încercarea de a pune capăt războiului”, adăugat Wyne.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult