Regina Elisabeta a II-a a participat la o ceremonie religioasă în memoria soțului ei, prințul Philip. GALERIE FOTO
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Suverana de 95 de ani, purtând un palton verde închis, a sosit la catedrala Westminster din Londra la braţul fiului ei Andrew, aflat şi el la prima lui apariţie în public după acordul confidenţial semnat cu americanca Virginia Giuffre, care l-a acuzat de agresiune sexuală.
Regina Elisabeta a II-a dorit neapărat să fie prezentă la această ceremonie, organizată la aproape un an după moartea celui care i-a fost soţ timp de 73 de ani, decedat pe 9 aprilie 2021 la vârsta de 99 de ani. Funeraliile ducelui de Edinburgh au fost organizate atunci în prezenţa unui număr restrâns de persoane din cauza restricţiilor asociate pandemiei de coronavirus.
Evenimentul de marţi reprezintă o apariţie rară în public a reginei Elisabeta a II-a, care şi-a diminuat considerabil agenda de lucru după o noapte de spitalizare în octombrie 2021 pentru analize medicale a căror natură nu a fost dezvăluită. Suverana britanică s-a retras de la începutul pandemiei de COVID-19 la Castelul Windsor, aflat la o distanţă de circa 40 de kilometri de Londra.
La jumătatea lunii martie, ea şi-a anulat în ultimul moment participarea la o slujbă religioasă organizată cu ocazia Zilei Commonwealth.
Regina, care a sărbătorit de curând împlinirea a 70 de ani de domnie, a dezvăluit recent că întâmpină dificultăţi în deplasare şi a fost văzută utilizând un baston, aşa cum s-a întâmplat şi la ceremonia religioasă de marţi. Potrivit presei internaţionale, regina britanică foloseşte un scaun cu rotile în privat şi o maşină de golf în grădinile Castelului Windsor, iar un lift special a fost instalat în reşedinţa regală Balmoral din Scoţia.
Regina a fost diagnosticată şi cu COVID-19 în februarie 2022, prezentând însă doar simptome uşoare.
Reunire a capetelor încoronate
Ceremonia organizată marţi în memoria prinţului Philip i-a adus un omagiu celui care a fost "stânca personală" a reginei Elisabeta a II-a timp de peste şapte decenii.
Moartea lui din aprilie 2021, survenită cu puţin înainte ca ducele de Edinburgh să împlinească 100 de ani, a avut loc într-un context marcat de reguli stricte anti-COVID-19, din cauza cărora regina a putut fi văzută în timp ce stătea singură pe o bancă din capela Castelului Windsor.
Elisabeta a II-a l-a întâlnit prima dată la vârsta de 13 ani pe Philip, care avea pe atunci 18 ani. S-au căsătorit în noiembrie 1947. În decembrie 2021, cu ocazia tradiţionalului său mesaj televizat de Crăciun, suverana le-a dezvăluit telespectatorilor britanici că îi lipseau foarte mult privirea jucăuşă şi râsul soţului ei.
Pentru a-i aduce un ultim omagiu, la evenimentul de marţi au participat membri ai familiei regale britanice şi numeroase capete încoronate din străinătate, inclusiv regele Belgiei, regele Spaniei şi regele Suediei, precum şi lideri politici importanţi, precum prim-ministrul britanic Boris Johnson.
Dintre absenţi se remarcă prinţul Harry, care a renunţat să mai ocupe alături de soţia lui, Meghan, un rol de prim rang în rândul familiei regale britanice. Cuplul princiar şi cei doi copii ai lor locuiesc de atunci în California.
Au fost prezenţi însă toţi cei patru copii a reginei Elisabeta a II-a şi prinţul Philip: Charles, Anne, Andrew şi Edward.
Mult timp descris drept fiul preferat al reginei Elisabeta a II-a, prinţul Andrew s-a ţinut departe de atenţia presei după ce a fost acuzat de americanca Virginia Giuffre de o agresiune sexuală ce ar fi fost comisă în 2001. Ameninţat cu un proces în Statele Unite, prinţul de 61 de ani a reuşit să încheie în cele din urmă, în februarie 2022, un acord confidenţial cu acuzatoarea lui.
Sosirea lui de marţi la braţul reginei Elisabeta a II-a a fost comentată în presa britanică drept un semn al sprijinului pe care suverana îl acordă fiului ei.
Într-o perioadă în care regina britanică îşi transferă progresiv responsabilităţile oficiale, familia regală continuă să fie marcată de o perioadă dificilă, inclusiv în cazul turneului recent întreprins de prinţul William, al doilea în ordinea de succesiune la tron, şi soţia lui, Kate, în state insulare din Marea Caraibilor.
Acel turneu a generat demonstraţii ostile în Belize şi critici despre legăturile istorice dintre familia regală britanică şi sclavie.
În pofida scandalurilor care îi afectează familia cu regularitate, regina Elisabeta a II-a se bucură de o cotă de popularitate uriaşă. Patru zile de festivităţi publice sunt programate în luna iunie în Marea Britanie pentru a sărbători Jubileul de Platină al suveranei.
Sursa: Agerpres
Dată publicare: 29-03-2022 17:49