Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Regina Consoartă Camilla, primul discurs după moartea Reginei Elisabeta

Your browser doesn't support HTML5 video.

La Londra, oamenii mai au posibilitatea să-i aducă ultimele omagii reginei Elisabeta a II-a până luni dimineață la ora 6 și jumătate. Luni, zeci de milioane de oameni din toată lumea vor urmări funeraliile celui mai longeviv monarh britanic.

Discursul reginei consoarte Camilla

Camilla spune că Regina a putut să separe sarcinile publice de viața privată

Camilla, regina consoartă, a adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a. În discursul său, Camilla a spus despre Regină că a avut o regulă importantă după care s-a ghidat, respectiv „timpul ei privat și pasiunile ei private, iar apoi rolul ei public”

Camilla spune că acest lucru este „important” deoarece îi permitea monarhului să definească când era de serviciu și când nu, conform BBC.

Referindu-se la dragostea reginei pentru Balmoral, unde suverna a murit săptămâna trecută, Camilla a spus că Scoția este locul unde regina a putut „face lucrurile pe care le iubea”.

Citește și
printul edward
De ce Prințul Edward nu strânge mâinile oamenilor adunați să-i omagieze mama. Explicațiile oferite de fiul cel mic al reginei

Camilla a vorbit și despre faptul că a avut ocazia să o ducă pe Regină la unele dintre organizațiile caritabile pe care le sprijină, precum Medical Detection Dogs.

„A fost foarte frumos să o duc pe regretata regină în locuri despre care știam că se va simți bine”, a spus Camilla în discursul său.

În timpul discursului, regina consoartă a împărtășit cu publicul și o amintire din ziua nunții sale cu Charles, când fosta suverană s-a amuzat de faptul că proaspăta mireasă a încălțat o pereche greșită de pantofi. 

Funeraliile reginei Elisabeta a II-a

Au fost din nou imagini emoționante la Westminster Hall, îmbinând grandoarea unei ceremonii publice cu amintirile personale ale oamenilor, legate de aceste momente istorice. Cei 8 nepoți ai reginei au vegheat în jurul sicriului, în timp ce șirul de oameni curgea lin de o parte și de alta a catafalcului. În liniștea deplină răsunau doar sunetele ceremoniale scoase de teaca sabiei lovită de pardoseală.

Prințului Harry i s-a permis să poarte o uniformă militară la acest priveghi, chiar dacă nu mai are rol de membru marcant al familiei regale. Una dintre medaliile prinse la rever era din perioada în care a servit în Afganistan. Aceeași uniformă o purta și fratele său, prințul William, așezat la căpătâiul bunicii lor. Prințesele Beatrice și Eugenie, care au luat parte și ele la priveghi, au vorbit, înainte, în omagiul lor, despre pierderea "celei mai iubite bunici". Și-au amintit cum le-a făcea să râdă regina când culegea pentru ele fructe de pădure. Un soldat de gardă a lovit cu teaca sabiei pardoseala, în mod ceremonial, vestind sfărșitul priveghiului.

Regina consoartă Camilla: Avea acei ochi albaștri minunați care, atunci când zâmbea, îi luminau toată fața. Îmi voi aminti întotdeauna de zâmbetul ei. Acel zâmbet este de neuitat.

Prima intervenţie a noii regine consoarte de la moartea fostei suverane, Elisabeta a II-a urmează să fie difuzată integral de BBC duminică seară, înaintea unui minut de reculegere păstrat în tot Regatul Unit, la ora locală 20:00. Regina consoartă Camilla: Ea a făcut parte din viețile noastre. Am 75 de ani și nu-mi pot aminti pe altcineva, decât faptul că regina a fost mereu aici.Trebuie să fi fost atât de dificil pentru ea să fie singura femeie printre liderii lumii. Multă vreme nu au fost femei prim-miniștri, sau femei președinți de stat. Ea era singura. Așadar, cred că și-a făurit propriul rol.

Multă vreme britanicii nu au avut-o deloc la inimă, au văzut-o ca pe o distrugătoare de căsnicii pentru că a fost amanta lui Charles când acesta încă era căsătorit cu Prinţesa Diana. Dar Camilla și-a câștigat încet-încet încrederea - și popularitatea -, angajându-se în lupta privind violenţa împotriva femeilor sau promovarea lecturii.

Abia în februarie Elisabeta a II-a, care nu a participat la căsătoria ei civilă cu Charles, în 2005, şi-a dat acordul ca ea să devină "regina consoartă" atunci când va veni momentul. Duminică este ultima zi în care sicriul reginei Elisabeta a II-a mai rămâne așezat pe catafalc, la Westminster Hall, și oamenii mai pot să vină pentru a-i aduce ultimele omagii.

Între timp, guvernul britanic a făcut precizări privind funeraliile de stat, de luni.

La ora locală 10.44, sicriul reginei va fi mutat de la Parlament din aripa Westminster Hall la Westminster Abbey. Două mii de invitați sunt așteptați să asiste la ceremonia religioasă, care va începe la ora 11.00 și va fi urmată de un moment de reculegere națională, la ora 11.55.

O procesiune publică va începe apoi la ora 12.15, în timp ce sicriul Majestății Sale va fi purtat de la Westminster Abbey la Wellington Arch din Londra.

Pe lângă tot efectivul de polițiști, la funeralii vor fi implicați peste 10.000 de militari din toate categoriile forțelor armate regale. Luni, funeraliile reginei vor putea fi urmărite în transmisie directă pe ecrane din parcuri, piețe publice și cinematografe, în tot Regatul Unit.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult