Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Regele Thailandei ar putea fi expulzat din Germania dacă își guvernează țara din vila sa bavareză

Regele thailandez Maha Vajiralongkorn poate fi expulzat din Germania dacă emite decrete din vila sa bavareză, a anunțat Bundestagul. Lungele șederi ale monarhului în Europa au fost examinate pe fondul protestelor democratice din Thailanda.

 

Parlamentul german a declarat că regele thailandez Maha Vajiralongkorn se bucură de imunitate diplomatică în timpul sejururilor sale prelungite în vila sa bavareză, dar statul are puterea de a-l expulza din țară, scrie Deutsche Welle.

Totuși, potrivit unei evaluări a serviciilor academice ale Bundestag (WD), comandată de partidul de stânga socialist, statul german are foarte puțină putere de urmărire penală a regelui thailandez, în ciuda amenințărilor recente ale ministrului de Externe Heiko Maas.

Maas l-a avertizat anterior pe Vajiralongkorn cu privire la faptul că își guvernează țara de pe teritoriul Germaniei, pe fondul protestelor împotriva a ceea ce criticii spun că este guvernarea nedemocratică a regelui în Thailanda.

Citește și
thailanda
Ceremonie bizară în Thailanda. Regele și-a prezentat oficial concubina, de față cu regina

Peste 50 de persoane au fost rănite în demonstrațiile de la Bangkok doar săptămâna trecută.

"Am arătat clar că politicile care afectează Thailanda nu trebuie să se desfășoare pe teritoriul german", a spus Maas la începutul lunii octombrie.

Dar, în afară de expulzarea regelui din Germania ca „persona non grata”, autoritățile nu au nicio modalitate de a-l urmări penal pe rege, care reprezintă totuși Thailanda chiar și atunci când este în vacanță, a constatat Bundestag.

Asta înseamnă că, sub imunitate diplomatică, el nu poate fi pedepsit pentru infracțiuni comise în Germania sau supus supravegherii.

 

S-a cazat la un hotel de lux în plină carantină

 

Vajiralongkorn petrece luni la rând în vila sa de lângă lacul Starnberg, la sud de Munchen, iar în primăvară s-a cazat frecvent într-un hotel de lux din stațiunea de schi Garmisch-Partenkirchen, sfidând interzicerea șederilor la hotel în acest land - la vremea respectivă una dintre măsurile de blocare a coronavirusului din Bavaria.

Regele s-a întors în Thailanda în octombrie, dar partidul de stânga a cerut guvernului german să-i interzică reintrarea în Germania.

”Oricine care, la fel ca regele, suprimă brutal o mișcare democratică cu ajutorul juntei militare, nu ar trebui să fie răsplătit cu o viză pentru sejururi prelungite de lux în Germania”, au declarat parlamentarii partidului de stânga Sevim Dagdelen și Heike Hänsel într-o declarație comună.

La începutul lunii noiembrie, ministerul german de Externe a declarat că nu a găsit nicio dovadă că regele emite decrete din Bavaria care încalcă drepturile omului - deși politicienii din opoziție au găsit acest lucru mai puțin decât credibil, având în vedere durata șederilor regelui în Germania.

"Întrebarea cu privire la ceea ce făcea guvernul pentru a contracara astfel de acțiuni ilegale rămâne fără răspuns", a spus Margarete Brause din Partidul Verde într-un comunicat.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult