Reducerea vitezei pe autostrăzi și munca de acasă, pentru scăderea consumului de petrol. 10 măsuri prin care se face economie
Într-un decalog de măsuri pentru diminuarea consumului de petrol în contextul crizei generate de invazia rusă în Ucraina, publicat vineri, IEA calculează că, dacă aceste măsuri se vor aplica în ţările dezvoltate timp de patru luni, vor permite să se economisească aproximativ 2,7 milioane de barili pe zi.
Printre sfaturile lansate de agenţie se mai numără: declararea zilelor de duminică drept "zile fără maşini" în oraşe, ieftinirea transportului public, stimularea populaţiei să se deplaseze mai mult pe jos sau cu bicicleta sau stabilirea unui trafic alternativ al maşinilor pe drumurile din zonele urbane.
Lumea s-ar putea confrunta cu cel mai mare șoc al petrolului din ultimele deceniiDe asemenea, alte propuneri vizează creşterea practicii de car sharing, promovarea unui mod de condus mai eficient pentru şoferii de camioane sau cei care livrează produse, optarea pentru călătoriile cu trenuri de mare viteză sau cu trenurile de noapte, în loc de utilizarea autovehiculelor, evitarea călătoriilor de afaceri atunci când există alternative sau accelerarea înlocuirii parcului auto cu autovehicule electrice sau mai eficiente.
Directorul general executiv al agenţiei, Fatih Birol, a avertizat într-un comunicat că, în contextul atacului Rusiei împotriva Ucrainei, "lumea s-ar putea confrunta cu cel mai mare şoc în privinţa ofertei de petrol din ultimele decenii, cu enorme implicaţii pentru economiile şi societăţile noastre".
De aici şi motivul apariţiei acestui plan de şoc, care se adaugă deciziei luate de statele membre la începutul lunii de a scoate pe piaţă 62,7 milioane de barili din rezervele strategice pentru a reduce tensiunile de pe piaţă, mai scrie EFE.
Sursa: Agerpres
Dată publicare: 18-03-2022 13:02