Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Recorduri de infectări şi decese, în Europa. Cehia ajunge la 12.000 de cazuri noi pe zi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Oricât de rău ar fi, se poate și mai rău. Este concluzia amară a autorităților din țările europene, care doboară zilnic recorduri de infectări și decese.

Cehia, țară cu o populație de 10 milioane și jumătate de oameni, a raportat aproape 12.000 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore. Și Polonia a anunțat astăzi un bilanț record: 10.000 de noi îmbolnăviri. Iar Olanda, 8.500. Belgia este în pragul instituirii unei noi carantine totale, din cauza îmbolnăvirilor.

Belgia, ţară cu 11 milioane de locuitori, a raportat astăzi aproape 10.000 de infectări noi. Ministrul sănătăţii vorbeşte de un tsunami de pacienţi şi a decis amânarea altor internări, dacă nu sunt urgente.

Spitalele din Walonia amintesc izbitor de ce se întâmpla în primăvară, în Lombardia, în nordul Italiei. Secţiile de terapie intensivă sunt arhipline, bolnavii în stare gravă sunt întorşi pe burtă ca să poată respira mai uşor, iar medicii sunt epuizaţi. Folosesc monitoare audio destinate supravegherii bebeluşilor ca să comunice fără să fie nevoiţi să iasă des din săli.

Dr. Lauren Jadot: „Cel mai tare mă tem de momentul în care spitalul va fi plin şi va trebui să alegem cui dăm o şansă şi cui nu. Nu vreau să ajung în situaţia asta”.

Citește și
masca
Țara care a redus restricțiile și a scurtat izolarea, deși cazurile de Covid-19 sunt în creștere

Paramedicii belgieni observă că tot mai mulţi pacienţi sunt tineri.

Luca Amato, paramedic: „Pe toţi ne îngrijorează afluxul de pacienţi. De mai bine de o săptămână, s-a dublat, ba chiar triplat numărul bolnavilor. Ne temem că lucrurile scapă de sub control”.

Măsuri stricte și un spital de campanie

În toată Belgia au fost închise localurile pentru o lună, a fost instituită interdicţie de circulaţie pe timp de noapte, iar oamenilor li s-a cerut să lucreze de acasă şi să limiteze cât mai mult contactele în afara familiei. S-ar putea să nu fie suficient:

„Noi dorim să evităm carantina totală, dar - dacă e necesar, dacă nu avem altă opţiune - atunci asta e singura măsură pe care o poţi lua când vezi că spitalele sunt copleşite” spune un oficial belgian.

Belgia împarte cu Cehia nedoritul loc fruntaş în clasamentul ţărilor cu cele mai multe îmbolnăviri. Guvernul de la Praga a anunțat astăzi noi restricţii: majoritatea magazinelor şi a serviciilor se închid, iar cehii au voie să iasă din case doar pentru slujbă ori spital. Tot de miercuri, măştile sunt obligatorii oriunde în afara locuinţei. În acest timp, militarii cehi lucrează de zor la amenajarea unui spital de campanie în Praga.

Roman Prymula, ministrul sănătății: „Restricţia se aplică şi în cazul celor care se află în maşină. Dacă în acelaşi autoturism se află persoane din familii diferite, este obligatoriu să poarte mască."

„Cred că ar fi trebuit adoptate aceste restricţii mult mai devreme, nu în ceasul al 12-lea. Acum, nu mai pot schimba mare lucru” este de părere un locuitor.

În nordul şi sudul Italiei, în regiunile Lombardia și Campania, autorităţile au instituit carantină de noapte, o premieră după luna mai. Începând cu ora 21, orice distracţie în oraş va fi interzisă.

„Ar putea fi nişte măsuri utile, dar numai dacă în timpul zilei oamenii şi-ar pune mai mult mintea la contribuţie. Pentru că noaptea mai mult dormi decât să stai pe afară, dar dacă în timpul zilei fiecare face după cum îl taie capul, atunci nu are niciun rost!" spune un localnic.

Infectări mai multe în 42 de state din SUA

Al doilea val al pandemiei mătură şi America de Nord. În 42 din cele 50 de state americane a crescut sensibil numărul spitalizărilor pentru COVID-19. Ieri, au fost raportate peste 58.000 de cazuri noi la nivel naţional.

Michael Osterholm, Universitatea din Minnesota: „Pentru prima oară, constatăm că jumătate dintre cei infectaţi nu ştiu cum şi de la cine au luat virusul. Asta arată cât de mare e transmiterea în comunitate”.

Medicii americani recomandă precauţie maximă de sărbători, începând cu Ziua Recunoştinţei. Reuniunile de familie trebuie evitate.

Dr. Leana Wen: „E nefiresc să gândeşti ca oamenii pe care îi iubeşti şi în care ai încredere pot fi infectaţi. Însă acest virus e un ucigaş tăcut.”

Dr. Peter Hotez: „Asta va avea un impact uriaş asupra sănătăţii mintale. O să fiţi trişti, speriaţi, deprimaţi”.

Drept antidot, experţii recomanda să facem mişcare, să medităm şi să organizăm întâlniri de familie virtuale, pe Zoom.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult