Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacții după asasinarea președintelui haitian Jovenel Moise. "Este o tragedie, o crimă oribilă”

Jovenel Moise, președintele din Haiti, a fost asasinat în cursul nopții de marți spre miercuri în propria locuință. Incidentul a stârnit reacții virulente din partea marilor actori internaționali, starea generală fiind una de ”șoc”.

"Membrii Consiliului se declară profund şocaţi de asasinarea preşedintelui Moise survenită mai devreme la Port-au-Prince şi preocupaţi de soarta Primei Doamne, Martine Moise, care a fost şi ea rănită prin împuşcare în atentat", a spus ambasadorul francez Nicolas de Riviere, evocând, de asemenea, "tristeţea" Consiliului de Securitate, relatează Agerpres.

Potrivit mai multor ambasadori, o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate pe această temă ar putea fi organizată în curând.

Preşedintele Moise a fost asasinat miercuri dimineaţă la domiciliul său, un eveniment care ameninţă să destabilizeze şi mai mult ţara cea mai săracă din regiune, care se confruntă deja cu o dublă criză politică şi de securitate. Soția sa a fost și ea rănită în atac, în prezent fiind internată în stare critică în spital.

După ce a desfăşurat multă vreme aici Căşti Albastre, ONU nu mai are în Haiti de la sfârşitul lui 2019 decât o misiune de sprijin politic. Biroul integrat al ONU în Haiti este însărcinat să ofere "consiliere" şi "sprijin" guvernului haitian în eforturile sale de a întări stabilitatea politică şi buna guvernare a ţării.

Citește și
Avion privat, prăbușit în Haiti. Șase persoane au murit
Avion privat, prăbușit în Haiti. Șase persoane au murit, printre care doi misionari americani

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, s-a declarat "şocat" de asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise miercuri şi preocupat de riscul unei "spirale a violenţei" în ţară.

"Această crimă antrenează un risc de instabilitate şi o spirală a violenţei", a declarat el într-un mesaj pe contul său de Twitter.

De asemenea, SUA evaluează "atacul tragic" în care a fost ucis preşedintele haitian, a anunţat miercuri Casa Albă.

"Încă adunăm informaţii. Încă facem evaluări", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, pe postul MSNBC. "Este o tragedie. Este o crimă oribilă", a mai spus ea într-un interviu pentru CNN.

"Suntem alături de ei şi gata să furnizăm orice asistenţă necesară. Bineînţeles, ambasada noastră şi Departamentul de Stat vor fi în strânsă legătură", a adăugat Psaki.

Ulterior, preşedintele american Joe Biden a declarat că situaţia în Haiti este foarte îngrijorătoare şi a menţionat că este nevoie de mai multe informaţii despre asasinarea lui Jovenel Moise.

Opoziţia din Haiti a acuzat SUA, principalul donator străin al Haiti, că este indulgentă cu preşedintele Moise, dat fiind sprijinul său pentru politica externă americană. Administraţia preşedintelui haitian s-a delimitat de poziţia obişnuită a comunităţii din Caraibe (Caricom), opunându-se preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, notează Reuters.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult