Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacție la nivelul UE după rezultatul referendumului din Republica Moldova: Este o „înfrângere pentru Rusia”

Republica Moldova a votat, duminică, în favoarea aderării la Uniunea Europeană cu o marjă infimă, în cadrul unui referendum al cărui rezultat a fost decis la doar câteva mii de voturi, pe fondul acuzațiilor de interferență rusească.

Cei mai mulți dintre moldovenii din interiorul țării au votat împotriva campaniei pro-UE, însă buletinele de vot exprimate de persoanele care locuiesc în străinătate au influențat decisiv rezultatul, scrie POLITICO.

Eurodeputatul român Siegfried Mureșan, care prezidează Delegația Parlamentului European pentru relațiile cu țara de peste Prut, a declarat că trecerea referendumului constituțional pe muchie de cuțit „reprezintă o victorie pentru poporul Republicii Moldova și o înfrângere pentru Rusia”.

„Mă voi asigura că noi, ca Uniune Europeană, vom respecta voința poporului moldovean exprimată în referendum și vom oferi tot sprijinul necesar pentru procesul de aderare la UE”, a adăugat el.

Moscova este acuzată că a lansat o campanie masivă de cumpărare de voturi, canalizând bani prin intermediarii săi în conturile unor alegători, precum și că a utilizat rețelele sociale pentru a semăna temeri cu privire la perspectiva ca aderarea Republicii Moldova la UE să ducă la un conflict direct cu Rusia.

Citește și
dmitri peskov maia sandu
Mesajul tranșant al Rusiei pentru Maia Sandu după alegerile din Republica Moldova: „Acest lucru atrage atenţia”

După rezultatul referendumului, guvernul de la Chișinău poate modifica constituția pentru a consacra principiul aderării la UE și a deschide ușa aderării la blocul comunitar după încheierea discuțiilor în aflate în curs.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult