Reacția românilor stabiliți în Ucraina. Ce spun aceștia despre războiul care le bate la ușă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cei din apropierea zonelor fierbinți au anunțat deja că vor să plece. Alții însă, care stau la granița cu România nu au de gând să-și facă bagajele, obișnuiți cu conflictele militare vechi din țara vecină.
În Ucraina, potrivit ultimului recensământ, trăiesc aproape 400 de mii de români.
La 50 de kilometri de Jîtomir, Ion Voinea a filmat pe cerul Ucrainei avioane militare care patrulează. Ar vrea să se întoarcă acasă, în Turnu Măgurele, dar soția și fiica lui de 2 ani nu au pașapoarte ca să poată ieși din țară.
Ionel Voinea, Român în Ucraina: „Când am văzut elicoptere militare ucrainene, sincer am fost puţin speriat. Și acum sunt speriat pentru că am copil mic aici în Ucraina. Am sunat ieri la Ambasada României în Ucraina și mi-a spus că în cazul în care începe un război, ei ne vor anunța cu două zile înainte ca să putem să plecăm”.
Aproape 400 de mii de români locuiesc în Ucraina. Alături de moldoveni, sunt a treia etnie ca pondere după ucraineni și ruși. Cei mai mulți stau în Cernăuți, aproape de granița cu România, la peste o mie de kilometri de Donbas unde au loc tensiuni militare.
Pe străzile orașului unde se vorbește și românește este atmosferă de pace. Liviu Boca, Român în Ucraina: „Lumea e foarte relaxată, deci nu există război pentru ei sau o posibilă invazie. Lumea merge la muncă, chiar aseară am văzut cafenele, restaurante foarte pline, toată lumea este ieșită în oraș la plimbare. Am fost și acum două săptămâni la schi în Bukovel și nu e nicio problemă".
Mesajele Statelor Unite care avertizează că Rusia poate invada Ucraina în orice zi pe fondul escaladării tensiunilor din regiune îi sperie totuși pe oameni. Chiar și pe cei obișnuiți cu războiul.
Iurie Levcic, Român în Ucraina: „E clar că ne deranjează aceste lucruri foarte mult dar poporul este deja obosit de război noi de 8 ani vorbim de război cu omorâţi, cu case distruse cu armament care zboară în casele oamenilor paşnici”.
Ministerul de externe le-a recomandat românilor să ia în considerară părăsirea Ucrainei cât mai curând şi până când pleacă, să transmită locul în care se află pe platforma e-consulat.ro.
MAE recomandă - în acelaşi timp - evitarea oricărei deplasări în Ucraina.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina , razboi , romani , cetateni romani
Dată publicare: 22-02-2022 08:09