Reacția Ministerului chinez al Apărării după ce SUA au doborât „balonul spion”
Your browser doesn't support HTML5 video.
„Atacul SUA împotriva unei aeronave civile chineze fără pilot este o reacție exagerată evidentă”, a declarat duminică, într-o declarație, colonelul superior Tan Kefei, purtător de cuvânt la Ministerul Apărării Naționale din China, potrivit Global Times.
Declarația lui Tan Kefei a venit după ce un avion de luptă F-22 al Forțelor Aeriene SUA a tras cu o rachetă aer-aer AIM-9X și a doborât balonul.
Beijingul a criticat duminică decizia americană de a doborî balonul chinez, acuzând Washingtonul că „încalcă grav practicile internaţionale", scrie AFP.
„China îşi exprimă puternica nemulţumire şi protestează împotriva utilizării forţei de către Statele Unite", a declarat ministerul chinez de externe într-un comunicat, adăugând că „îşi rezervă dreptul" de a răspunde.
Beijingul susține că balonul este o aeronavă civilă fără pilot, folosit în principal în scopuri de cercetare meteorologică. A făcut pătruns neintenționat în spațiul aerian al SUA într-o situație de „forță majoră”, cauzată de curenții de aer și capacitatea limitată de autodirecționare a navei, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, vineri.
Balonul a zburat peste America de Nord timp de câteva zile înainte de a fi doborât sâmbătă de o rachetă lansată dintr-un avion de vânătoare F-22, au explicat responsabili ai Pentagonului.
"În această după-amiază, la ordinul preşedintelui (Joe) Biden, un avion de vânătoare american (...) a doborât cu succes un balon spion la mare altitudine, care aparţinea Republicii Populare Chineze, în spaţiul aerian deasupra coastei Carolinei de Sud", a indicat Lloyd Austin într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Preşedintele Joe Biden i-a felicitat pe piloţii care au efectuat „cu succes" această operaţiune delicată. El a spus că a dat ordin încă de miercuri pentru a doborî balonul "cât mai curând posibil", dar Pentagonul a vrut să aştepte "cel mai sigur loc pentru a face acest lucru" cu scopul de a evita orice pagube la sol provocate de căderea resturilor acestuia.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a calificat operaţiunea drept o „acţiune deliberată şi legală" ca răspuns la o „încălcare inacceptabilă a suveranităţii noastre" de către China.
Această afacere a provocat o creştere a tensiunilor între Washington şi Beijing.
Joi, responsabili americani au dezvăluit pentru prima dată că urmăresc un uriaş „balon de supraveghere" chinez deasupra Statelor Unite.
Drept urmare, şeful diplomaţiei americane, Anthony Blinken, a anulat vineri o vizită rară la Beijing care urma să contribuie la detensionarea relaţiilor cu China.
După ce a ezitat, Beijingul a recunoscut că „aeronava" este chinezească, dar a susţinut că este un balon destinat să culeagă date meteorologice.
Ministerul de Externe al Chinei a afirmat duminică că „a cerut clar Statelor Unite să gestioneze situaţia corect, într-un mod calm, profesional şi cu reţinere".
„Beijingul va proteja cu hotărâre drepturile legitime şi interesele companiilor implicate" în incident, a adăugat ministerul, citat de AFP.