Reacția guvernului de la Roma după ce Iranul a arestat o jurnalistă. Giorgia Meloni se implică în salvarea tinerei
Ambasada şi consulatul Italiei la Teheran urmăresc cazul jurnalistei, iar ambasadoarea Romei în Iran, Paola Amadei, a vizitat-o vineri pentru a se asigura despre condiţiile de detenţie, a indicat Ministerul italian de Externe.
Şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, a precizat la Rai News că diplomata a petrecut o jumătate de oră cu jurnalista şi că acesta din urmă este „sănătoasă”.
Tânăra, în vârstă de 29 de ani potrivit presei, a reuşit să dea în ultimele zile două telefoane scurte familiei, conform aceleiaşi surse.
Ministrul apărării, Guido Crosetto, a denunţat la rândul său pe X, „arestarea inacceptabilă” a tinerei, asigurând că cei mai înalţi responsabili din ţară, inclusiv şefa guvernului, Giorgia Meloni, lucrează pentru a obţine eliberarea acesteia.
Tânăra jurnalistă, arestată în IranCecilia Sala a sosit în Iran pe 12 noiembrie cu o viză de jurnalist şi ar fi trebuit să revină în Italia pe 20, dar a fost arestată cu o zi înainte de întoarcere şi de atunci se află într-o celulă izolată din închisoarea de înaltă securitate Evin, la Teheran, potrivit angajatorului său, Chora Media, un site care publică podcasturi.
„Italia şi Europa nu pot tolera această arestare arbitrară”, a scris Chora Media pe Facebook, evocând o jurnalistă care îşi face meseria „cu scrupulozitate, cu atenţie, pasiune şi profesionalism”.
Denunţând şi el o arestare care „prezintă toate caracteristicile detenţiei arbitrare”, directorul general al Reporteri fără Frontiere (RSF), Thibaut Bruttin, a subliniat într-un comunicat că ONG-ul său a cerut „autorităţilor iraniene să o elibereze imediat pe jurnalista Cecilia Sala”.
Tânăra lucrează şi pentru cotidianul Il Foglio, apropiat dreptei.
„Jurnalismul nu este o crimă”, a scris vineri în editorialul său Claudio Cerasa, patronul cotidianului.
Cecilia Sala se afla în Iran „pentru a spune povestea unei ţări pe care o cunoaşte şi pe care o iubeşte, o ţară în care informaţiile sunt înăbuşite de represiuni, ameninţări, violenţe, detenţii, de multe ori chiar ale jurnaliştilor”.
Il Foglio aminteşte că, potrivit RSF, Iranul ocupă locul 176, din 180 de ţări menţionate, în ceea ce priveşte libertatea presei.