Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacția Comisiei Europene la scrisoarea lui Timmermans pentru România. Principalele îngrijorări

Your browser doesn't support HTML5 video.

Purtătorul-șef de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a oferit luni mai multe detalii cu privire la scrisoarea trimisă de Frans Timmerans României, în care exprimă îngrijorările Comisiei despre modificările Codurilor Penale.

”Principalele îngrijorări se referă la evoluțiile care interferează cu independența judiciară și lupta eficientă împotriva corupției, inclusiv protecția intereselor financiare ale UE și, în special, a amendamentelor recent adoptate la codul penal, care riscă să creeze o situație de impunitate de facto pentru infracțiuni. Legislația posibilă pentru a permite recursurile extraordinare ar agrava situația statului de drept”, a declarat purtătorul de cuvânt.   În cazul în care îmbunătățirile necesare nu vor fi făcute în scurt timp sau dacă vor fi luate noi măsuri negative, precum promulgarea celor mai recente amendamente la codurile penale, Comisia va declanșa fără întârziere cadrul pentru statul de drept și va suspenda mecanismul de cooperare și verificare, a avertizat Comisia.

De asemenea, Comisia își rezervă competențele în calitate de gardian al tratatelor și nu va ezita să lanseze rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar atunci când este necesar.   ”Obiectivul Comisiei rămâne să ajute autoritățile române să găsească soluții la problemele statului de drept. Comisia este pregătită să se angajeze într-un dialog activ și constructiv cu autoritățile române și să colaboreze pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană”, a mai precizat Margaritis Schinas.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a anunțat luni că executivul european va declanşa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României dacă modificările la codurile penale vor intra în vigoare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult