Răzbunarea rușilor după ce britanicii au amenințat Russia Today. BBC a făcut plângere
Numele complete şi fotografiile celor 44 de jurnalişti au fost publicate online de For Mother Russia pe 25 decembrie. Lista a apărut şi pe site-urile pikabu.ru şi segodnya.ru. Majoritatea dintre cei 44 sunt cetăţeni ruşi care lucrează pentru BBC World Service, relatează news.ro.
Segodnya.ru a susţinut că media occidentală a publicat recent o listă similată cu jurnalişti ruşi. „Să găsim o listă a jurnaliştilor lor care lucrează în Rusia şi interpretează totul drept conspiraţie a fost foarte uşor”, a fost scris pe site.
BBC susţine că nu a publicat o astfel de listă.
Aparent, site-ul face referire la un articol din Sunday Times în care au fost incluse numele şi fotografiile a opt membri din staff-ul britanic al Sputnik, agenţie de presă rusă susţinută de Kremlin. Sputnik are un avanpost în Edinburgh.
Legat de articolul din Sunday Times, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a anunţat că diplomaţii ruşi lucrează pentru a răspunde cu aceeaşi monedă.
Dezvăluirea detaliilor despre jurnaliştii care lucrează pentru BBC vine la mai puţin de o săptămână după ce Ofcom, autoritatea de reglementare a audiovizualului din Marea Britanie, a decis că televiziunea rusă de stat RT a încălcat regulile privind imparţialitatea.
În replică, Roskomnadzor, autoritatea care reglementează audiovizualul în Federaţia Rusă, a anunţat că va face verificări pentru a determina dacă postul BBC se supune regulilor din Rusia.
În plângerea depusă, BBC susţine că este un organism media independent, care nu are influenţă asupra politica guvernului britanic sau a altor trusturi media.
Jamie Angus, director al BBC World Service, a spus că binele echipei de la Moscova a corporaţiei este o prioritate. „Am cerut autorităţilor ruse să ancheteze acest eveniment îngrijorător”.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus vineri că statul rus nu a aprobat publicarea listei reporterilor BBC de la Moscova, însă a tratat-o cu „înţelegere”.
La rândul ei, Zakharova a spus într-un interviu pentru Govorit Moskva că datele erau publice. „Erau clasificate? Nu, deloc. Le poţi găsi pe toate în social media”.
Zakharova a mai declarat pentru ziarul Kommersant că este probabil ca hackerii britanici să fie în spatele acestei dezvăluiri.
BBC a analizat cele publicate şi le-a comparat cu informaţiile disponibile online. O parte dintre date sunt deţinute doar de autorităţile ruse.
Lista corespunde în totalitate registrului echipei BBC acreditată să lucreze în Rusia. Această listă nu este publicată oriunde, scrie BBC. Doar numele şefilor biroului din capitala Rusiei sunt disponibile.
Iniţial, Ministerul rus de Externe a transmis BBC că socoteşte o glumă proastă sugestia că ar fi făcut publice aceste date, „având în vedere absurditatea evidentă a ei”.
Instituţia a transmis că site-ul ambasadei ruse de la Londra a fost atacat cibernetic pe 17 decembrie.
„Nu putem exclude că hackerii au avut acces la diverse date, inclusiv informaţii privind reprezentanţii presei britanice în Rusia, având în vedere că ambasadele ruse monitorizează publicaţiile străine pe care le acreditează”.
Pe 29 decembrie, pikabu.ru a şters lista. BBC precizează că deţine capturi şi pagini în arhivă ale site-urilor care au făcut publice informaţiile.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!