Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Războiul Israelului contra teroriștilor Hamas intră într-o nouă etapă. ”Inamicul pregătește o mulțime de surprize”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Egiptul a permis duminică încă unui convoi cu ajutoare umanitare să intre în Fâșia Gaza, pe la Rafah.  

Pe lângă camioane cu alimente și medicamente au fost și 6 cisterne de combustibil, absolut vital pentru funcționarea generatoarelor electrice și a pompelor de apă.

Între timp, forțele israeliene rămân mobilizate atât la granița cu Gaza, cât și în nord, unde se înmulțesc provocările lansate dinspre Liban.

Un al doilea convoi umanitar alcătuit din 17 camioane a intrat în Fâșia Gaza dinspre Egipt, pe la Rafah. Între vehicule se numără și 6 cisterne de combustibil, de care civilii palestinieni au o nevoie disperată, de când Israelul a instituit blocadă totală asupra enclavei.

În lipsa combustibilului, nu pot fi pornite pompele de apă, iar în spitale au fost situații în care răniții au fost operați la lumina lanternelor.

Citește și
israel
Încă o persoană cu cetățenie română a murit după atacul lansat de Hamas în Israel. Anunțul autorităților israeliene

În ultimele ore, armata israeliană a cerut din nou apăsat civililor palestinieni, încă aflați în nordul Fâșiei Gaza, să plece neîntârziat către sudul enclavei, întrucât aviația urma să-și întețească bombardamentele, pentru a crea condiții prielnice ofensivei terestre.

Herzi Halevi, șeful Statului Major al armatei israeliene: ”Vom intra în Fâșia Gaza! Vom începe o misiune operațională și profesionistă pentru a anihila infrastructura și a-i elimina pe teroriștii Hamas. Gaza este un teren complex. Gaza este dens populată. Inamicul pregătește o mulțime de surprize, dar și noi îi pregătim".

”Vom intra în următoarea etapă a războiului”

Întrebat dacă Israelul ar fi amânat începutul invaziei ca urmare a presiunilor americane, purtătorul de cuvânt al armatei s-a eschivat.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: "Vom intra în următoarea etapă a războiului în condiţii care vor fi optime pentru noi, nu în funcție de ceea ce ar spune cineva. Ne vom intensifica atacurile pentru a minimiza pericolele pentru forţele noastre în următoarele etape ale războiului și, începând de astăzi, ne vom intensifica loviturile. Totodată, am făcut un nou apel la locuitorii din orașul Gaza, în mod special, să plece spre sud pentru siguranța lor și vom intra în următoarea etapă a războiului în cele mai bune condiții posibile".

”Reporter: Domnule președinte, aveți de gând să îi încurajați pe israelieni să amâne invazia?

Joe Biden: Sunt în discuții cu israelienii”.

Oricare ar fi intențiile reale ale comandamentului militar de la Tel Aviv, pe teren pregătirile de invazie își urmează cursul, iar trupele se antrenează necontenit.

General în rezervă James "Spider" Marks: ”Ce cred eu că vor face israelienii este să intre pe aici (la nord de râul Gaza). Metoda este acces și avans multiplu, deci vor intra firește și prin nord. Și să nu uităm că israelienii au marina, au corvete, care sunt nave mici de atac, au 45 de bărci de patrulare și 10.000 de marinari activi”.

”Asta e cea mai dificilă misiune”

Deborah Haynes, corespondent Sky: ”Aceste patrule sunt esențiale pentru a împiedica noi tentative de atac din partea Hamas, dar și pentru a dejuca eforturile  de a strecura arme în Gaza dinspre mare”.

General rezervă James "Spider" Marks: ”Anticipez așadar o abordare de jur împrejur, pentru că înainte de toate israelienii trebuie să securize zona de luptă. Apoi toate unitățile se unesc și încep operațiunile țintite. Primul obiectiv e să elimine liderii politici și miliari ai Hamas, oamenii. Următorul obiectiv este rețeaua de tuneluri. Iată aici o hartă care redă rețeaua de tuneluri în 2021, probabil între timp au fost extinse și refăcute. Asta e cea mai dificilă misiune, vor fi pe teren urban cu nivel subteran, iar israelienii trebuie să le identifice și să le distrugă. Iar pentru asta vor trebui să se angajeze în confruntări directe, va fi o etapă foarte, foarte grea a războiului”.

Pe de altă parte, israelienii au anunțat distrugerea unui complex subteran al Hamas situat sub o moschee din Jenin, în Cisiordania.

Daniel Hagari: ”Datorită unor informații de mare acuratețe și în colaborare cu Serviciul de Securitate Internă, noaptea trecută, am identificat și eliminat o celulă teroristă, practic o bombă cu ceas. Era responsabilă de numeroase atacuri și plănuia să comită un nou atac de anvergură în interiorul Israelului”.

Situația se menține tensionată și la frontiera de nord a Israelului, care acuză gruparea șiită Hezbollah că încearcă să obţină o escaladare militară, cu riscul de a atrage Libanul în război.

SUA și-au întărit prezența militară în Orientul Mijlociu

Schimburile de focuri cu militanții finanțați și controlați de Iran sunt constante, motiv pentru care au primit consemn de evacuare încă 14 comunități israeliene din imediata apropiere a graniței.

Mai mult, pentru a doua oară în ultimele 10 zile, israelienii au bombardat pistele aeroporturilor din Damasc și Alep, în contextul deținerii de indicii că urmau să aterizeze avioane cargo cu arme din Iran și Irak, pentru a fi desfășurate în Siria și Liban.

În contextul tot mai volatil creat de Iran și acoliții săi, Statele Unite au anunţat că-şi întăresc prezenţa militară în Orientul Mijlociu. Un sistem THAAD de apărare antirachetă la mare altitudine, precum şi mai multe baterii de rachete sol-aer Patriot vor fi desfăşurate "în întreaga regiune", a anunţat șeful Pentagonului.

În ultimele 2 săptămâni, americanii au detașat o putere navală semnificativă în Orientul Mijlociu, inclusiv două portavioane, vasele de sprijin ale acestora și aproximativ 2.000 de pușcași marini. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult