Războiul informatic este la fel de aprig ca și cel armat între Ucraina și Rusia. Dezinformarea este la ordinea zilei
Your browser doesn't support HTML5 video.
Prin urmare au blocat Facebook, Twitter şi Youtube în Rusia. În vreme ce Ucraina a fost în pericol de a rămâne fără internet războiul poate fi urmărit de restul planetei chiar și pe TikTok.
Imagini cu un avion care zboară deasupra Ucrainei şi altele în care sunt prezentate victorii ale armatei ruse au fost distribuite în toată lumea de agenția rusă de presă RIA Novosti.
Între timp populația rusă a fost lăsată fără acces la Facebook, Twitter, Youtube şi alte surse de informații independente. Toate aceste rețele sociale prezintă imagini cu bombardamente, clădiri civile lovite de rachete rusești, oameni înspăimântați care încearcă să scape cu viață și militari ruși capturați.
Războiul informațional, purtat pe internet, este la fel de aprig ca și cel armat și economic. La această luptă participă însă milioane de oameni din toată lumea.
Totuşi imagini cu rachete și obuze care lovesc nimicitor sunt distribuite și pe Telegram - un serviciu de mesagerie dezvoltat de un rus, pe care tot mai mulți români îl decoperă.
Beniamin Rusu: „Pe Telegram mi-a arătat un coleg un grup în care efectiv era o transmisie în direct de la persoane din Ucraina”.
În invazia de informații este greu să discerni informația reală de cea falsă.
O înregistrare în care un soldat dansează pe câmpul de luptă pentru a-și înveseli fiica, aflată la distanță, a strâns peste 82 de milioane de vizualizări pe TikTok. Urmăritorii au crezut că are legătură cu războiul din Ucraina, dar în realitate, a fost postat prima dată pe 22 februarie, înainte de invazia rusă.
Iar o altă înregistrare, care sugera că nu există niciun conflict în zonă, ba dimpotrivă, soldații ucraineni dansează împreună cu cei ruşi, a apărut prima oară pe 18 februarie. Unele dintre imaginile care ilustrează războiul sunt, de fapt, de la exercițiile militare din Belarus.
Radu Meza, Media Digitală, UBB Cluj: „Foarte multă lume, primul lucru pe care îl face dimineața este să deschidă platformele sociale: Facebook, TikTok… și sunt inundați de emoția acestor evenimente".
Într-adevăr, reţelele sociale au permis buna organizare a ajutorului umanitar. Pe de altă parte, au apărut şi cereri de donaţii care sunt escrocherii.
Mihai Rotaru, DNSC: „Cea mai recentă situaţie se referă la o campanie care vizează fraudarea utilizatorilor prin e-mail, iar scenariul servit se referă la donarea pentru refugiaţii din Ucraina".
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a publicat pe dnsc.ro o serie de pagini de internet care conţin fake news şi adrese IP de pe care sunt propagate atacuri cibernetice. Lista este actualizata periodic.