Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Război intern în cartelul mexican Sinaloa. Peste 100 de persoane au murit sau sunt date dispărute

Aproximativ 53 de persoane au fost ucise şi alte 51 sunt date dispărute în vestul Mexicului, de când facţiunile rivale ale cartelului Sinaloa au început să se confrunte pe 9 septembrie.

Autorităţile locale au precizat, vineri, că nu sunt semne că violenţele înfiorătoare s-ar diminua, informează Reuters.  

Declanşatorul conflictului dintre cele mai puternice două facţiuni ale Cartelului de la Sinaloa, o bandă de traficanţi de droguri, datează din iulie, când legendarul traficant şi liderul uneia dintre aceste grupări, Ismael ”El Mayo” Zambada, a fost arestat în Statele Unite.

Zambada, în vârstă de 74 de ani, susţine că un membru înalt al grupului Los Chapitos, o altă facţiune a cartelului, l-a răpit şi apoi l-a dus cu avionul în Statele Unite, împotriva voinţei sale.

De când au izbucnit luptele, pe 9 septembrie, schimburile de focuri au perturbat viaţa de zi cu zi în capitala regiunii, Culiacan, unde şcolile au fost nevoite să se închidă câteva zile, în timp ce restaurantele şi magazinele au închis devreme.

Citește și
arestat
Baronul mexican, liderul cartelului de droguri din Sinaloa, arestat în Texas împreună cu fiul lui El Chapo

Guvernatorul din Sinaloa, Rubén Rocha Moya, a declarat vineri că peste 40 de persoane au fost arestate în ultimele zile, în timp ce peste 5.000 de pachete cu alimente au fost distribuite în Sinaloa.

Armata mexicană, care s-a străduit să calmeze violenţa, l-a arestat joi pe presupusul şef al securităţii al lui Ivan Archivaldo Guzman, liderul Los Chapitos şi fiul fostului rege din Sinaloa, Joaquin ”El Chapo” Guzman.

Fernando Perez Medina, cunoscut drept ”El Piyi”, a fost capturat la Culiacan, potrivit unei surse federale de securitate.

Între timp, procurorul federal pentru protecţia mediului din Mexic (Profepa) a declarat că furnizează resurse autorităţilor locale pentru a hrăni o tigroaică legată de un copac.

Traficanţii seniori din Sinaloan deţin adesea tigrii ca animale de companie.

Profepa a declarat că veterinarii din Sinaloa au refuzat să asiste din cauza temerilor de securitate şi le-a oferit oficialilor militari ”o cuşcă, o puşcă cu săgeţi şi săgeţi”.

Dar violenţele au împiedicat armata să salveze tigrul.

Preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat joi că Statele Unite sunt parţial responsabile pentru instabilitate, deoarece ”au efectuat această operaţiune”, făcând referire la discuţiile anterioare de predare dintre oficialii americani şi Joaquin Guzman Lopez, traficantul care l-a răpit pe Zambada.

Oficialii americani au confirmat în privat că au purtat discuţii cu Guzman, dar ambasadorul SUA în Mexic, Ken Salazar, a declarat luna trecută că oficialii americani au fost surprinşi să îl descopere pe Zambada pe teritoriul SUA.

Salazar a adăugat că nu au fost implicate resurse sau personal american în răpirea lui Zambada din 25 iulie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult