Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 29 mai. Polițiștii din Lisihansk mută cadavrele în gropi, la marginea orașului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ucrainenii au anunțat sâmbătă seară că au început o ofensivă importantă în sudul țării. Au atacat în forță inamicul din direcția Nikolaev și ar fi silit armata rusă să se retragă în dezordine spre Herson.

La rândul lor, ruşii au anunțat preluarea controlului in Lîman, informații neconfirmate de Kiev. Între timp, Ucraina a primit armament american modern, inclusiv rachete și obuziere autopropulsate.

În ultimele 24 de ore, armata rusă nu a reușit să cucerească prea mult teren în fața rezistenței îndârjite a ucrainenilor, care au reușit să recupereze mai multe localități pierdute în zilele trecute, în jurul orașului Severodonețk și în sudul acestuia. Asta, deși rușii se laudă deja că au pus stăpânire pe Lîman, al doilea mare oraș din regiune.

Toate orașele ucrainene de pe linia frontului sunt bombardate intens de ruși. În Lisihansk, polițiștilor le revine sinistra misiune de a duce cadavrele în gropi săpate în pripă la marginea localității.

„E imposibil să țină pasul cu numărul de morți din cauza intensității luptelor. Numai aici sunt 150 de cadavre. Deja sapă alte gropi, nu doar asta, ci și acest șanț imens, pentru că se așteaptă la mult mai multe victime”, a raportat un jurnalist Sky News. „În multe privințe, luptele sunt foarte apropiate, le-aș descrie drept lupte de cuțit. Sunt orase, sate și cătunuri în care ucrainenii și rușii luptă foarte aproape unii de alții. Și totul e foarte dinamic. Se întâmplă ca localități să caăa astăzi în mâinile rușilor, iar ucrainenii să le recucerească după câteva zile”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului.

Citește și
zelenski
Zelenski: Armata rusă a lansat lovituri absolut fără sens, barbare în regiunea Sumî

Dacă rușii reușesc să cucerească Severodonețk, următoarea linie de apărare e chiar în orașul Lisihansk. Mai toți locuitorii au fost evacuați. În timp ce bărbații se îndreaptă spre front sau spre taberele de antrenament, femeile și copiii au plecat spre vestul Ucrainei.

„A venit poliția și ne-a spus că ar trebui să fim evacuate cât mai repede, pentru că e periculos să rămânem în Lisichansk. Nu am acceptat asta multă vreme, nimeni dintre noi nu voia să plece din orașul natal. De dragul copiilor, am decis să plecăm, până la urmă”, a povestit o refugiată din Lisihansk.

În Harkov, însă, cei care au fost evacuați din oraș la începutul invaziei ruse au început să revină acasă. Printre ei e și Tatiana, care s-a întors din Slovacia împreună cu fiica ei.

„E periculos, încă suntem bombardați. E periculos, dar am vrut să vin acasă. Slovacii ne-au întâmpinat și ne-au tratat foarte bine, dar nu e același lucru cu propria noastră casă”, a spus Tatiana.

În sud, rușii bombardează sporadic orașul-port Nikolaev. Cel mai probabil, pentru a împiedica trupele ucrainene din regiune să fie trimise spre Donbas. Rachetele cad, însă, în zonele rezidențiale, locuite de civili.

„Duceam o viață grea, dar (rușii) au făcut-o mai "bună". Ne-au "eliberat" de toată agoniseala adunată în 40 de ani”, a spus, ironică, o bătrânică.

În ciuda succeselor firave de pe frontul de Est, rușii pierd în continuare echipamente și oameni. Potrivit Pentagonului, ucrainenii au distrus 1.000 de tancuri rusești, iar numărul soldaților ruși uciși în luptă a ajuns la 30 de mii potrivit Kievului.

La principalul post de televiziune al Rusiei, încă un expert militar a făcut o analiză dură asupra situației de pe front.

„În Est, soldații ucraineni sunt foarte motivați. La fel în sudul Ucrainei, în zona Hersonului, unde repurtăm "unele succese", dar unde luptăm cu pușcași ucraineni din unități militare foarte puternice și foarte motivate. Va trebui să-i nimicim fizic, nu există nicio altă cale”, a explicat expertul militar Vladimir Popov.

Popov a recunoscut printre rânduri că rușii se tem să folosească aviația în Ucraina, dovadă că, după 3 luni de război, încă n-au reușit să obțină supremația aeriană. Analistul a explicat totodată de ce armata țării sale nu poate cuceri orașe importante.

„Totul este minat. Toate școlile, spitalele și pozițiile de artilerie. Am risca pierderi majore doar pentru a ne pune steagul în centrul orașului. Nu are nicio noimă”, a mai explicat expertul.

De altfel, Serviciul de Securitate al Ucrainei a interceptat noi convorbiri telefonice între comandanții ruși, care se plâng că unități întregi refuză să intre în luptă.

Un tribunal rus a confirmat vineri concedierea a 115 membri ai Gărzii Naționale, care au refuzat să participe la ceea ce Moscova continuă să numească "operațiunea militară specială" din Ucraina.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult