Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor din 22 mai. Rusia, dispusă să reia negocierile de pace, Kievul refuză
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Un răspuns tranşant a venit din partea Kievului: guvernul ucrainean va refuza să semneze orice acord de încetare a focului care implică cedarea de teritorii către Rusia. Legea marţială a fost prelungită în ţara vecină până pe 23 august. Între timp, Moscova vrea o victorie majoră pe frontul din estul Ucrainei.
Oraşul Severodoneţk, apărat cu înverşunare de ucraineni, ar putea fi transformat în ruine, așa cum s-a întâmplat la Mariupol.
Rușii încearcă să ajungă la graniţele administrative ale regiunii LuhanskA fost din nou o noapte cu bombardamente asupra Ucrainei. Rusia a lansat atacuri cu artilerie și rachete în regiunea Donbas, încercând să extindă teritoriul pe care separatiștii susținuți de Moscova îl dețin din 2014. În direcţia Doneţk, forţele Kremlinului încearcă să spargă apărarea trupelor ucrainene şi să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Luhansk.
Președintele Zelenski a recunoscut că situația rămâne "extrem de dificilă" în estul Ucrainei, din cauza eforturilor Rusiei de a încerca să captureze orașele Slovyansk şi Severodoneţk.
Volodimir Zelenski: „Astăzi (n.r. - duminică), între 50 şi 100 de oameni pot muri în ţara noastră în zona cea mai grea, în est. Ei ne apără statul și independența, despre care vorbește toată lumea pe mapamond”.
A spus liderul de la Kiev în timpul unei întâlniri cu preşedintele polonez.
Andrzej Duda, preşedintele Poloniei: „Din păcate, în Europa au apărut voci îngrijorătoare care au spus că Ucraina ar trebui să cedeze la cererile lui Putin. Numai Ucraina are dreptul să decidă în privinţa viitorului său. Numai Ucraina are dreptul să decidă pentru ea însăși”.
Andrzej Duda s-a adresat parlamentului ucrainean, fiind primul lider străin care a rostit un discurs în Rada Supremă de la Kiev, de la începutul invaziei ruse.
În Sankt Petersburg, oamenii au scandat împotriva războiului din UcrainaLa Mariupol, forțele ruse care controlează zona au început să ceară permise pentru mașinile care intră și ies din orașul ucrainean ocupat. Mai mult, un consilier al primarului a avertizat că deportările de civili din orașul Mariupol în alte teritorii controlate de Rusia sunt în creştere.
În Rusia însă, apar noi semne că populația este împotriva războiului din Ucraina. În Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime după Moscova, un concert s-a încheiat cu toţi spectatorii scandând sloganuri anti-război.
Iar lângă Moscova, Institutul Aerohidrodinamic a luat foc şi se adaugă unei lungi liste de centre ruseşti de apărare care au ars în ultimele trei luni. Aici ar fi fost proiectate şi produse rachete balistice, inclusiv Bulava, parte a celui mai costisitor proiect de înarmare nucleară al Rusiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia , razboi in ucraina , Volodomir Zelenski
Dată publicare: 23-05-2022 06:39