Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Război în Ucraina. Șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene, mitropolitul Pavel, a fost arestat pentru că a susținut Rusia

Your browser doesn't support HTML5 video.

În anticipata sa contraofensivă, Ucraina va încerca să împartă trupele invadatoare în două, pentru a străpunge coridorul terestru dintre Rusia și peninsula Crimeea și să taie liniile de aprovizionare.

Ipoteza îi aparține unui fost ofițer de Stat Major al forțelor ucrainene. Numai că ofensiva mai are de așteptat, pentru că vremea nu permite un atac masiv zilele acestea. Trupele Moscovei sunt în defensivă și caută întăriri. Iar în Statele Unite, Pentagonul crede că e puțin probabil ca Ucraina să-i scoată pe ruși din țară.

În ultimele zile a nins puternic în unele zone din estul Ucrainei, așa că pe front s-a instalat o acalmie apăsătoare. Și rușii, și ucrainenii așteaptă vreme mai buna.

Au loc, însă, confruntări în sectoarele de sud ale frontului. 

Rușii par să fi pierdut inițiativa, mai ales după ce ofensiva lor s-a încheiat dezastruos. Potrivit serviciilor britanice de informații, Moscova nu a obținut nimic notabil în ultimele 60 de zile, dar a înregistrat zeci de mii de victime, morți și răniți.

Citește și
serghei lavrov si vladimir putin
Rusia preia președinția Consiliului de Securitate al ONU. Ucraina este nemulțumită: ”Este o glumă proastă”

Unitățile de pe front așteaptă întăriri, iar un ajutor ar putea veni dinspre Cecenia, de unde ar trebui să ajungă 2.500 de militari ai lui Kadîrov. Dacă vor sosi în Bahmut, se vor întâlni cu cecenii din batalionul Șeic Mansur, care luptă de partea Ucrainei.

Dar lupta nu este doar pe front. La Kiev, un tribunal a trimis în arest la domiciliu un preot ortodox de frunte, acuzat de autorități că a susținut invazia rusă.

Mitropolitul Pavel este șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene, apropiată de patriarhia de la Moscova.

Bohdan Korovin, locuitor Kiev: "Sincer să fiu, cred că biserica rusă are o influență negativă asupra poporului ucrainean. Nu vreau să văd nimic legat de Moscova la noi în țară. Suntem un stat liber, independent. Nu ar trebui să fim subordonați patriarhiei de la Moscova."

O luptă se duce și în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, a cărui conducere rotativă a fost preluată de Moscova, pentru o lună de zile.

Volodimir Zelenski: "Ieri, armata rusă a ucis încă un copil ucrainean. Un băiețel de 5 luni, numele lui era Danilo. Și, în același timp, Rusia conduce lucrările Consiliului de Securitate al ONU. E dificil să ne imaginăm altceva care să dovedească mai bine falimentul unor asemenea instituții."

Ucrainenii își pun însă toate speranțele în contraofensiva care ar trebui să dea lovitura de grație armatei ruse. Pentru jurnaliștii de la Wall Street Journal, prin susținerea oferită, obiectivul occidentalilor este de a anihila forțele ruse în asemenea măsură încât Putin "să fie forțat la discuții de pace, în care să cedeze cel puțin teritoriul ocupat după 24 februarie 2022".

Dincolo de echipamentele occidentale, miile de militari ucraineni care s-au antrenat în Europa aduc pe frontul din est ceva mai important: tacticile și manevrele combinate ale NATO, cu ajutorul cărora speră să obțină victoria.

De cealaltă parte, trupele lui Putin au petrecut luni în șir săpând tranșee și construind fortificații, ca să se asigure că Ucraina nu va recuceri teritoriul ocupat.

De voie, de nevoie, Rusia se întoarce însă la tancuri și blindate scoase din magaziile Războiului Rece.

În ultimele zile, au apărut imagini cu astfel de vehicule, trimise către frontul ucrainean. Iar asta macina în primul rând moralul militarilor.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult